Xiaomi: verkoopt 556 smartphones per seconde

In China is een nieuwe mobiele telefoonreus geboren: Xiaomi. Volstrekt onbekend nog in Nederland maar sinds vandaag gewaardeerd op US$ 10 miljard. Op 6 juni 2010 richten Lei Jun en Lin Bin samen met 5 anderen Xiaomi op en daarna is het razend snel gegaan.

Xiaomi heeft op dit moment 4 smartphones uitgebracht, die alleen te koop zijn in China.

Uniek is hun verkoopsysteem. De telefoons zijn alleen direct bij Xiaomi zelf online te koop. Geen dure eigen winkels en geen retailpartners. Alles in eigen land. Lie Jun zegt over zijn eigen bedrijf: "Xiaomi looks a bit like Apple but is really more like Amazon with some elements of Google. Xiaomi selling mobile phones is like Amazon selling Kindles". Ter vergelijking. Een iPhone 5 kost in China omgerekend US$ 864 en Xiaomi's duurste toestel slechts US$ 274.

In juli 2011 werd begonnen met de verkoop van hun eerste toestel. De Mi1 was de eerste smartphone met een dual-core 1,5 GHz CPU die te koop was in China. In de eerste 48 uur van de voorverkoop van deze telefoon werden meer dan 300.000 bestellingen genoteerd. In december werd het verkooprecord gevestigd: 100.000 toestellen in 3 uur oftewel 556 smartphones per seconde.

Precies een jaar geleden kwam Xiaomi met de Mi2. Dit toestel had een Snapdragon 1,5 GHz quad-core CPU met 2 Gb werkgeheugen. Opgevolgd door de Mi2S, die een veel betere camera en accu heeft.

Vandaag heeft Xiaomi een nieuwe financieringsronde afgesloten. In juni 2012 haalde het bedrijf nog US$ 216 miljoen op en werd de marktwaarde op US$ 4 miljard geschat. Hans Tung, directeur bij Xiaomi, heeft vandaag bevestigd dat de waarde nu US$ 10 miljard is maar weigert om aan te geven hoeveel geld er is opgehaald. Om een of ander in perspectief te zetten: Lenovo, beursgenoteerd, en de grootste computerfabrikant ter wereld is ook US$ 10 miljard waard.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel