Samsung zoekt toenadering in patentenstrijd

Samsung verklaart dat het wil afzien van het nemen van verdere juridische maatregelen tegen concurrent over mogelijke schending van patenten voor een periode van vijf jaar. Wel gaat het alleen om wat in het Engels heet 'standard essential patents', dus patenten, die nodig zijn om industriële standaard technologieën te implementeren.

Hierbij moet je denken aan UMTS, dat aan de basis ligt van 3G dataverkeer en bepaalde data-compressiemethoden. Dit lijkt allemaal heel nobel van Samsung maar eigenlijk worden zij gedwongen door de Europese Unie om dit te doen. De EU beschuldigt Samsung van oneerlijke concurrentie en kan een  gigantische boete van maximaal € 13,4 miljard opleggen, tenzij Samsung hun patenten gaat delen. Geïnteresseerden krijgen van Samsung een maand de tijd om zich te melden.

Zo lopen er alleen al tussen Apple en Samsung in 10 Europese landen patentgerelateerde rechtszaken. Maar niet alleen in Europa, ook in onder andere Amerika, Japan en Zuid-Korea kruisen de beide grootmachten de degens over patenten. Duidelijkheid over deze patenten en het gebruik daarvan zal de telecomindustrie positief beïnvloeden en de weg opbreken naar nieuwe technologische ontwikkelingen.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel