RIM bevestigd eerste BlackBerry toestel zonder toetsenbord

Telebeeld heeft al eerder aangekondigd dat de eerste BlackBerry, die gaat draaien op BB10, RIM’s nieuwe operating system, geen fysiek toetsenbord zou gaan hebben maar alleen een virtueel keyboard. Rebecca Freiburger, RIM’s officiële woordvoerster, heeft dit gisteren eindelijk bevestigd. BlackBerry heeft op grote schaal zogenaamde developers proto-type weggegeven die allemaal geen toetsenborden hadden. Software ontwikkelaars gebruiken deze toestellen om nieuwe applicaties te maken voordat het toestel goed en wel gelanceerd is.

Het blijft natuurlijk vreemd en riskant voor RIM. Vooral de zakelijke gebruiker koopt een BlackBerry om het toetsenbord en natuurlijk de streng beveiligde email-functionaliteit. Het licht dus niet voor de hand dat deze groep massaal op de nieuwe telefoons zullen gaan overstappen. Eerder heeft RIM’s nieuwe CEO, Thorsten Heins, al aangekondigd dat het bedrijf zich vooral gaat richten op consumenten. Nu juist in die markt voeren vooral apparaten met een on-screen keyboard, zoals Apple en de meeste Android telefoons, de boventoon. Jammer voor RIM alleen is dat in dit segment de concurrentie moordend is.

Inschattingsfout? of goede keus?

Volgens ons is de nieuwe strategie van de Canadezen een inschattingsfout. Immers BB10 lijkt een prima besturingssysteem op papier. Het is nog niet op de markt en de vraag is echt of RIM in staat is het nog dit jaar helemaal af te ronden. Zij lopen het risico dat ook dit keer weer de lancering veel te laat is. Perfect systeem maar 12 maanden te laat. En dan ook nog op een toestel zonder hun iconische klassieke fysieke toetsenbord.  

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel