Oorlog bij BlackBerry om toetsenbord

De boardroom van BlackBerry leek de laatste maanden meer op een slechte aflevering van een goedkope soap, dan op een bedrijf dat met volle energie het tij probeert te keren. Steeds meer details komen naar buiten en het lijkt dat de heren meer bezig waren met elkaar de tent uit te vechten, dan met het redden van BlackBerry.

De nieuwe CEO, de Duitser Thorsten Heins, had het continu aan de stok met zijn voorganger en oprichter van BlackBerry , Mike Lazirdis. Het is dezelfde Mike die op dit moment ook probeert het bedrijf weer terug te kopen. En ja, het is dezelfde Mike die ooit eens zei, dat er nooit een BlackBerry met een MP3 speler of camera komt. Die Mike dus.

De strijd tussen Mike en Thorsten ging vooral over BlackBerry’s eerste BB10 toestel, de Z10. Lazirdis vond het een fundamentele fout om als eerste een full-touch BlackBerry uit te brengen en niet eerst een telefoon met het kenmerk van BlackBerry, een fysiek toetsenbord. Heins was van mening dat het bedrijf gewoon de marktleiders moest volgen die allemaal telefoons zonder toetsenbord hebben. Helaas voor BlackBerry is deze strijd door Heins gewonnen.

Van alle BlackBerry’s is het slechts verkopende model ooit de Z10 geweest. En Thorsten had het kunnen weten. Twee eerdere pogingen met een full-touch toestel, de befaamde Storm en Storm 2, mislukten faliekant. Een ezel, in het algemeen, stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen.  Vorige week werd bekend dat BlackBerry maar liefst US$ 935 miljoen (€ 691 miljoen) op de Z10 voorraad moet afschrijven.

Heins ontvangt bij een overname maar liefst US4 55 miljoen (€ 41 miljoen). Dat is een klein gevechtje wel waard natuurlijk.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel