Nieuwe Wolfgang AT-AS55HD1: veel kwaliteit voor weinig geld

De nieuwe Wolfgang AT-AS55HD1 ligt voor ons op het redactiebureau. Een grote 5,5” smartphone met een beetje (recht)hoekig uiterlijk en een matzwarte achterkant van plastic. Telebeeld vraagt zich af of het wel mogelijk is om zo’n smartphone voor slechts € 199 bij de ALDI te verkopen? Er moet dan toch wel ergens fors op bezuinigd zijn!

Scherm

Wij beginnen met het onderzoeken van het scherm. Bij iedere smartphone is het scherm verreweg het duurste component. De Wolfgang heeft een 5,5” IPS scherm. IPS zorgt voor een veel betere en helderde kleurenweergave, wijdere (in)kijkhoeken en een veel hoger contrast dan traditionele LCD schermen. IPS schermen zijn dan ook vaak wat duurder. De resolutie van het scherm is 1280 * 720 en is hiermee bijvoorbeeld gelijk aan de HTC Desire 816, die wel € 100 duurder is. Ter vergelijking een iPhone 5 heeft een resolutie van 1136 * 640 en de Samsung Galaxy Note 3 1920 * 1080.

De praktijk toont aan dat de Wolfgang gewoon een goed scherm heeft. Helder en contrastrijk. Wel lijkt het of er soms een wat matte glans over het scherm ligt, maar dit is niet echt hinderlijk. Het kijken naar YouTube video’s gaat prima en op foto’s en websites is meer dan voldoende detail te zien. En dat allemaal ondanks het feit dat het scherm van dit toestel zeker niet de hoogst mogelijke resolutie heeft. Maar is er echt op bezuinigd?

Snelheid

De snelheid van iedere smartphone en tablet wordt vooral bepaald door de gebruikte processor en de grootte van het werkgeheugen. De AT-AS55HD1 heeft een MediaTek MT6582 1,3 GHz quad-core processor. Dit is een chip die in heel veel telefoons uit China zit – zoals Lenovo, Karbonn en Gionee - en ook bijvoorbeeld door de Franse smartphone fabrikant Wiko wordt gebruikt. Niet de modernste CPU. Echt een middenklasser. En dat merk je natuurlijk wel in de snelheid. Het toestel heeft 1 GB werkgeheugen en dat is voor deze processor de optimale hoeveelheid. Wij hebben de bekende AnTuTu benchmark op de AT-AS55HD1 gedraaid en het resultaat was eigenlijk wat je van zo’n toestel kunt verwachten. Een goede middenmoter. Volgens AnTuTu is de processor prima en ondersteunt het moeiteloos zware apps en multitasking. Geheugen is goed en 2D-weergave scoort een ruim voldoende. Het toestel heeft wel wat moeite met grotere 3D-spelletjes.

Snelheid is natuurlijk een relatief begrip en voor de meeste gebruikers is deze Wolfgang meer dan snel genoeg.  En natuurlijk moet je de snelheid ook in verhouding tot de prijs zien. Met 93 scoort de Wolfgang bijzonder goed in de SpeedBuck index – verhouding prijs toestel en snelheid - en komt hier beter uit de buis dan de Samsung Galaxy Note 3 met 85 en de eerder genoemde HTC Desire 816 die een magere 70 haalt.

Uiterlijk en batterij

De AS55HD1 is een zwart toestel met een brede rand om het toestel. Met 1,7 cm is de rand vooral aan de onderkant wat fors in vergelijking tot de Note 3 (1,2 cm) maar weer gelijk aan de Apple iPhone 6. Het toestel meet 152 * 76 * 9,2 mm en is hiermee niet de dunste smartphone.  Zo is de Note 3 8,3 mm dik, de Apple iPhone 6 Plus slechts 7,1 mm en de HTC Desire 816 7,9 mm.

Een groot voordeel is dat deze telefoon een afneembare achterkant heeft en gelukkig ook een verwisselbare accu. Zoals altijd bij ALDI-toestellen kun je ook in deze Wolfgang twee simkaarten plaatsen. Handig voor het combineren van een werk- en privésimkaart en bijvoorbeeld om in het buitenland een goedkoop prepaid kaartje naast je eigen sim in één en dezelfde telefoon te gebruiken.

De accu is 2.500 mAh. En dat is niet supergroot. Volgens Wolfgang krijg je hiermee vier uur spreektijd en een standby-tijd van ruim een week. In de praktijk betekent dit dat je deze smartphone bij normaal gebruik iedere dag moet opladen. En dat is eigenlijk bij alle moderne telefoons het geval. De USB poort zit ook bij deze Wolfgang aan de bovenkant van het toestel. Laden en op hetzelfde moment bellen is hiermee wat lastiger.

Verder

Op het toestel is de laatste Android KitKat 4.4 versie geïnstalleerd. Wolfgang kiest voor een kale installatie. Dit betekent dat er bijna geen apps op het toestel staan behalve dan de gebruikelijke Google apps (dit is overigens verplicht bij Google). De gebruiker kan het toestel helemaal naar eigen wens configureren. In de doos zit naast het toestel, een uitgebreide Nederlandstalige gebruiksaanwijzing, een servicekaart, losse USB kabel inclusief lader en een luxe uitgevoerde witte headset.

Het externe geheugen is met 8 GB niet echt fors. Gelukkig wel met microSD geheugenkaarten uitbreidbaar tot maximaal 32 GB. Daarnaast heeft de ALDI telefoon twee camera’s. Aan de achterkant een 8 MP camera met autofocus en LED flitser. De webcam en selfie-camera is 2 MP. En dat is voor huis-, tuin- en keukengebruik meer dan voldoende. Wel ontbeert dit toestel 4G. Het wachten is nog op het eerste 4G toestel van Wolfgang.

Conclusie

De Wolfgang AT-AS55HD1 is zeker niet de snelste smartphone, die op dit moment te koop is. Ook de accu en het externe geheugen zijn wat aan de magere kant. Op deze componenten lijkt dan ook wat bezuinigd te zijn. Maar zet je daar de snelheid, de kwaliteit van het scherm en vooral de prijs tegenover, dan is er maar een conclusie mogelijk.: ook dit keer is Wolfgang erin geslaagd om het beste toestel - prijs- kwaliteitverhouding -  dat er op dit moment in Nederland te koop is aan te bieden. Nu alleen nog 4G.

Vanaf zaterdag 11 oktober via ALDI te koop voor € 199. Hoewel ALDI meldt dat er volgens hun voldoende telefoons op voorraad zijn, hebben wij toch maar een advies: haast je naar de winkel want op = op.

Door: de redactie

Er zijn 10 reacties op dit bericht:
wel jammer dat de batterij zo snel defect is. hebben nog geen vervanger kunnen vinden. wie heeft ondertussen vervanger gevonden? Koos  |  14:10  |  16-05-2016
Ook mijn batterij is inmiddels stuk. Binnen 'n paar minuten leeg idem als eerdere melder. Recentelijk ´n mail naar Wolfgang met de vraag voor een nieuwe batterij. Krijg ik geen bericht op terug. Ik was aanvankelijk best tevreden maar kom er nu achter dat, als je ´n product koopt bij de Aldi het later toch weer duurkoop is. Joop  |  15:55  |  26-02-2016
Voor mij hetzelfde. Inmiddels hebben we 15-10-15. Ook mij wordt verteld dat de accu's niet leverbaar zijn en dat ik de website in de gaten moet houden. Ik heb nu 11 maanden een telefoon waar geen accu's voor verkrijgbaar zijn. I.c. die niet bruikbaar is.
Eens kijken wat de consumentenbond daarmee doet. Carla  |  22:05  |  15-10-2015
De batterij (Battery Model AT-B55HD1 2500mAh) voor de
Wolfgang AT-AS55HD1 is na 10 minuten al weer leeg.
De telefoon is nog geen jaar oud.
Waar kan ik mijn batterij omruilen?

http://www.wolfgangmobile.com/as55hd1-zaterdag-11-oktober-verkrijgbaar-bij-de-aldi/ Michiel  |  17:53  |  18-09-2015
Zelfde verhaal, batterij kapot. Gevraagd naar nieuwe. Website in de gaten houden zeggen ze. Flauwekul allemaal, want er komt geen batterij meer voor deze telefoon binnen. Zoethouderij, zodat je garantie op het toestel in de tussentijd mooi verloopt. Ik ben er helemaal klaar mee en voor mij never nooit geen Wolfgang telefoon meer! Wilco  |  15:57  |  18-07-2015
Ik was heel tevreden over het toestel op zich. Alleen is er in de webshop geen batterij voor te vinden. Bij vraag bij de shop werd mij gezegd dat ze uitverkocht waren en moet ik de shop maar in de gaten houden. Slechte service, want nu heb ik een mobiele telefoon die dus niet mobiel is omdat ik gebonden ben aan een stopcontact. Na 15 minuten gebruik gaat het toestel uit. Lilly Rietdijk  |  14:36  |  27-05-2015
Beste Edmond Van welk type had jij last met opzwellen? Je stelt het nu wel erg in het algemeen, en ik vraag me af of dat fair is. Zelf had ik het met de T AS50 SE. (Is trouwens super snel en meer dan naar verwachting opgelost door ze) Pierre de Ries pierre de ries   |  23:36  |  28-01-2015
Waardeloze leverancier. Nooit updates terwijl ze dit wel beloofden. Grote troep. Telefoons crashen. Batterijen zwellen op. Schermen breken vanzelf koop dit noiot edmond  |  19:44  |  12-11-2014
Top toestel voor een zeer scherpe prijs. Lijkt me een prima prijs kwaliteit verhouding. JGD Lenssinck  |  14:38  |  09-10-2014
Complimenten! G.C. de Graaf  |  10:41  |  09-10-2014
Reageren op dit artikel