In 1 kg gebruikte telefoons zit 300 keer meer goud dan in 1 kg gouderts

Er gaan verhalen dat er in een zak met mobiele telefoons ongeveer 1 gram goud zit. Maar hoe zit dit nu werkelijk? Uit 1.000 kilo gouderts kun je ongeveer 1 gram goud halen. Op dit moment levert 1 gram goud bijna € 32 op. Onderzoek heeft uitgewezen dat je uit ongeveer 35 mobiele telefoons ook 1 gram goud kunt halen. En er gaan inderdaad zo’n 35 telefoons in een grote zak.

Omgerekend zit er dus in je smartphone ongeveer voor € 1 aan goud. Dat valt een beetje tegen. Trek je dit door dan is het mogelijk om uit 1.000 kg gebruikte mobiele telefoons (gewicht is wel exclusief de accu’s) ruim 300 gram goud halen. En dat is bijna € 10.000 waard. Met andere woorden  in 1 ton gerecyclede telefoons  zit 300 keer meer goud dan in 1 ton gouderts. En er is nog makkelijker aan te komen ook.

Per jaar wordt er wereldwijs ongeveer 2.700 ton goud gewonnen dat afkomstig is uit mijnen. En dat is per dag 7,4 ton. Uit 300 miljoen mobiele telefoons kun je ook 7,4 ton aan goud halen. Wereldwijd zijn er nu zo’n 7 miljard actieve mobiele telefoons en dat zou goed zijn voor 6,3% van de hedendaagse goud productie uit mijnen.

Het recyclen van mobiele telefoons levert geld op. Via diverse trade-sites en via winkels worden er per jaar in Nederland tussen de 175.000 en 225.000 gebruikte toestellen opgehaald. Deze worden geselecteerd (het zogenaamde ‘graden’) en dan vaak weer doorverkocht aan handelaren. Rond de 15% is scrap. Hiermee kan niet meer gedaan worden behalve dan er bijvoorbeeld goud uit te laten halen. Kortom uit de in Nederland verzamelde mobiele telefoons (en dan alleen de scraps) zit alleen al voor ongeveer aan € 30.000 aan goud. 

En recyclen is nog goed voor het milieu ook en het levert consumenten vaak nog veel meer geld op dan men over het algemeen denkt. De gemiddelde tweedehands telefoon brengt altijd nog zo’n € 63 op. Maar dit hangt natuurlijk erg af van het merk en model en de ‘kwaliteit’ van het in te leveren toestel. Een kapotte smartphone met een barst in het scherm is een paar tientjes waard terwijl een werkende telefoon zonder uiterlijke schade soms nog € 300 oplevert.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel