Ieder jaar verdwijnen er in Nederland 3,3 miljoen gebruikte telefoons in de la

In een gemiddelde mobiele telefoon zit ongeveer 30 mg aan goud en 300 mg zilver. Tot 2020 wordt er in Engeland 10 miljoen ton in gewicht aan mobieltjes verkocht dat alleen al in edelmetalen € 1,9 miljard waard is. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met al die gebruikte mobiele telefoons?

De Universiteit van Sheffield heeft hier onderzoek naar gedaan. 44% van de oude mobieltjes verdwijnt in een la om daar vervolgens niet meer uit te komen. 4% wordt meteen in de prullenbak gegooid en belandt zo op de vuilnisbelt. 3% wordt gerecycled en op deze manier ontdaan van de in het toestel aanwezige edelmetalen en plastic. Verreweg het grootste deel van de gebruikte toestellen wordt of weggegeven, verkocht aan particulieren of ingeruild via trade-in websites, zoals bijvoorbeeld TechReturns of Cash4Mobile in Nederland.

Ieder jaar worden er in ons land zo’n 7,5 miljoen mobiele telefoons verkocht. Op basis van bovenstaande gegevens betekent dit dus dat er ook ieder jaar meer dan 3,3 miljoen gebruikte toestellen in een permanente winterslaap gaan.

Het wordt tijd dat de telecomindustrie hier wat aangaat doen en actief gebruikte mobieltjes gaan inzamelen. Misschien verstandig om als iemand een nieuw toestel wil kopen hij of zij gedwongen wordt om een of meerdere oude telefoon in te leveren. Levert nog wat op ook!

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel