Franse justitie doet inval bij Apple

Het Franse ministerie van Financiën doet opnieuw onderzoek naar de praktijken van Apple in Frankrijk. In juli nog werd Apple's kantoor doorzocht door de Franse mededingingsautoriteiten. Toen waren zij op zoek naar (wurg)contracten tussen en Apple en haar distributeurs. Nu lijkt het onderzoek zich vooral te richten op prijsafspraken, volumedeals en uitgekeerde verkoopcommissies.

Ook de Europese commissie bekijkt op dit moment of Apple geen antikartelwetgeving overtreedt. Niet alleen op het gebied van content, e-books en muziek, maar ook Apple's distributiemodel in het algemeen. Met name netwerken hebben hierover geklaagd. Daarnaast liggen er nogal wat klachten over Apple's onduidelijke service- en garantieregeling. Standaard geven zij 12 maanden garantie, terwijl Europa heeft beslist dat dit minimaal 24 maanden moet zijn.

Dit alles kan nog wel eens een naar staartje hebben voor de Amerikanen. Hoewel Europa al jaren probeert op te treden, tot nu toe niet met beperkt succes, lijkt er dit keer geen ontsnappen meer aan. Apple heeft dit met haar eigengereide optreden zelf in de hand gewerkt. Nu maar zien of Frankrijk en Europa gaan doorpakken.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel