De smartphone top 5 van 2011

1) Apple iPhone 4S
Staat de 4S nu wel of niet voor ?For Steve?. Het maakt niet uit: het toestel is zeker een ode aan alles dat Jobs belangrijk vond bij Apple. Perfect design, innovatief en opnieuw een ongekend commercieel succes. Hoogtepunt is toch wel de spraaksturing door middel van Sire. Met hier en daar nog wel wat scherpe kantjes heeft Apple opnieuw een grote stap gezet in gebruikersvriendelijkheid. De telefoon was niet zo revolutionair als wellicht gehoopt. Het wachten is op de iPhone 5 die wellicht in 2012 op de markt komt.

2) Samsung Galaxy S2
Een spectaculair toestel dat sinds de zomer de GfK lijsten aanvoerde. Dit dual core telefoontoestel met een 4,3? super AMOLED scherm, bijzonder goede 8 megapixel camera , flinterdun maar met helaas Android 2.3. Goed nieuws in januari schijnt de upgrade naar Android 4.0 ICE beschikbaar te zijn. De redactie heeft getwijfeld of ook niet de Galaxy note een plaats in deze top 5 verdiend. De hoge prijs zorgt ervoor dat dit niet het geval is. Wel een eervolle vermelding.

3) Nokia Lumia 800
Is dit nu wel of geen succes? Wij zijn er nog niet helemaal over uit. Maar de lancering van dit toestel heeft wel de nodige roering te weeg gebracht. Het eerste Windows 7.5 Mango toestel van deze voormalige Finse grootmacht. Goede specificaties, lekker snel met een goed scherm maar erg jammer van de batterij. De aangekondigde en inmiddels uitgebrachte laatste software release schijnt dit probleem, het korte batterij-leven, toch ook niet helemaal op gelost te hebben. Maar goed in 2012 verschijnen er tal van nieuwe Nokia Windows toestellen. Op naar Windows 8.

4) BlackBerry 9900
Hoewel het een uiterst dramatisch jaar is geweest voor RIM mag de 9900 toch niet ontbreken in dit overzicht. Dit is echt de moeder van alle qwertytoetsenbord smartphones. Met een onge?venaard goed toetsenbord dat maar liefst 6% groter is dan ieder ander BlackBerry keyboard. Enig probleem: om echt het verschil te maken is het toestel 15 maanden te laat op de markt gekomen. BlackBerry OS 7 is verre van revolutionair.

5) Huawei X5
Wellicht een wat vreemde eend in de bijt maar toch een bewuste en terechte keuze. Niet in de laatste plaats vanwege de enorm goede specificaties maar ook door de ongekend lage prijs. Volgens de kenners een echte aanrader. Er wordt gefluisterd dat de Chinezen een deal aan het sluiten zijn met een grote Nederlandse retailers. Wij houden u op de hoogte. Volgend jaar komen er nog meer hele mooie telefoons van dit relatief onbekende merk met de moeilijke naam.

O ja. Over de uitslag kan niet worden gecommuniceerd.

De redactie
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel