Buigzame mobieltjes: de toekomst en niet kapot te krijgen

Een groot aantal mobiele telefoonfabrikanten, waaronder Samsung, LG, Philips, Sharp, Nokia en ook Sony, ontwikkelen smartphones met een flexibel scherm. De schermen zullen flinterdun zijn, net zo dik als papier, en volledige buigbaar. Deze volgende generatie displays kan je oprollen, dragen en heel belangrijk zijn bijna niet kapot te krijgen.

Het gebruikte plastic is namelijk dunner, lichter, duurzamer, buigzamer en steviger dan de huidige LCD technologie. Het was ons eigen Philips dat al in 2005 met het eerste buigzame prototype scherm kwam. Sinds dit tijd is de techniek echter enorm vooruit gegaan. De grootste uitdaging voor fabrikanten is dat het scherm zowel aan de voor- als aan de achterkant helemaal flexibel moet zijn. Omdat in principe alle schermen ‘touch screen’ moeten zijn vormt dit nog een probleem.

Voorlopig lijkt het dat e-ink schermen als eerste buigzaam zullen gaan worden. Deze schermen worden vooral in e-readers gebruikt en zijn zwart/wit. Er zijn ook al kleuren varianten in ontwikkeling maar de kleuren blijven op dit moment wat wazig. Samsung schijnt te werken aan een OLED versie. Daarnaast zullen deze schermen in eerste instantie schreeuwend duur zijn. Maar goed dat is bijna met iedere technologische innovatie het geval.

Telebeeld verwacht dat in Barcelona tijdens MWC eind februari de eerste toestellen zullen worden aangekondigd. Waarschijnlijk komen die nog in 2013 op de markt. Maar pas op. 2 jaar geleden introduceerde LG het eerste 3D toestel dat je zonder speciale bril kon gebruiken. Helaas was het toestel zo slecht dat het nooit een succes is geworden. Blijft afwachten dus maar buigzame schermen zullen zeker de toekomst zijn.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel