BlackBerry: het wordt steeds erger

De laatste dagen circuleren er verschillende berichten, die elkaar ook nog tegenspreken, over de comptabiliteit van RIM’s nieuwe Blackberry Enterprise Server 10 met oudere BlackBerry toestellen. Het leek erop dat BES 10 alleen BB10, het nieuwe besturingssysteem, telefoons ondersteunt. RIM heeft nu verklaart dat het met een BES upgrade komt die niet alleen oudere BlackBerry’s support maar ook zelfs iOS en Android.

Verder onderzoek wijst echter uit dat bedrijven waarschijnlijk naast BES 10 ook een versie van het oudere BES 5 moeten draaien om oude en nieuwe BlackBerry telefoons de ondersteunen. Geen chique oplossing en bovendien kosten verhogend. Zoals bekend heb je een BES server nodig om je e-mail, contacten en agenda te synchroniseren. Zonder BES is dit niet mogelijk. Natuurlijk krijg je hierdoor wel een super veilige verbinding. BES is het handelsmerk van RIM voor de zakelijke markt. Meer en meer bedrijven gaan over naar BOYD (bring your own device). Met dit in het achterhoofd is BES10’s ondersteuning van meerdere operating systems nog niet eens zo gek idee.

RIM’s nieuwe CEO Thorstein Heins verklaarde op zijn eerste dag dat RIM zich vooral gaat toeleggen op de zakelijk markt. Deze opmerking oogstte nogal wat hoon omdat RIM’s succes de laatste jaren vooral door hun penetratie in de consumentenmarkt komt.

Hoe nu verder met RIM? Hun nieuwe toestellen lijken nu eind januari 2013 op de markt te komen. Een full touch en een met het bekende BlackBerry toetsenbord. Ruim 12 maanden te laat en wellicht te laat om RIM te redden. Immers begin volgend jaar zijn de nieuwe iPhone 5 en de nieuwe Windows 8 al enige maanden op de markt. Kan BB 10 zich met deze toestellen meten met de concurrentie? Wij vrezen het ergste.  

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel