Apple verder onder druk

Het gaat niet goed met de koers van Apple’s aandelen in Amerika. Jarenlang was het bedrijf het lievelingetje van Nasdaq maar daar is de laatste maanden abrupt een einde aan gekomen. De aandelen zijn massaal in de uitverkoop gedaan met als direct gevolg een desastreuse daling.

Grote vraag is natuurlijk waarom deze plotselinge daling 12 maanden na de dood van Steve Jobs? Zeker het is een uitgesteld direct gevolg van het feit dat Jobs niet meer aan het roer staat. Iedereen is het er over eens dat onder zijn leiding Apple nooit met iOS 6 was uitgekomen. Zo was de nieuwe kaart app was nog niet af en stond Apple bloot aan heel veel kritiek.

Waarschijnlijk heeft Jobs nog wel een grote bijdrage geleverd bij de ontwikkeling van de iPhone 5 maar het zou niemand verbaasd hebben als op het laatste moment de introductie was afgeblazen. Het toestel, los van een groter scherm en een snellere processor, brengt niets nieuws. Ook het feit dat de opvolger, de iPhone 5S, op het punt van lanceren staat baart de belegger zorgen. Een nieuw toestel boven de markt vlak voor het belangrijkste koopseizoen is niet goed. Kopers stellen aankopen namelijk uit en wachten liever op iets nieuws.

Dan het debacle met de iPad 3 of hoe dat ding ook mag heten. Nog niet eens goed en wel op de markt en de vierde generatie iPad ligt ineens in de schappen. Nieuw product? Nou niet echt. Ja natuurlijk een snellere processor en een nieuwe adapter. Echter niets maar dan ook niets schokkends, alleen meer van hetzelfde.

iPad mini lijkt het aardig te doen. Maar kannibaliseert dit niet de normale iPad verkopen? Met als gevolg minder omzet en marge? Boort het echt nieuwe markten aan? Allemaal vragen waar beleggers niet vrolijk van worden.

Wat is de toekomst van Apple? Let op de Amerikanen zijn natuurlijk meer dan alleen een mobiele telefoonfabrikant. Juist deze diversiteit maakt Apple een interessant bedrijf nu en in de toekomst. Zeker haar rol in de telecommarkt gaat afnemen en voorlopig zullen de aandelen niet meer in de buurt van de US$ 700 komen. Maar schrijf Apple nog niet af.

 

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel