Android blijft domineren met marktaandeel van 81%

Android heeft in het derde kwartaal van 2013 een wereldwijd marktaandeel behaald van 81% in de smartphone markt, aldus het onderzoeksbureau IDC. De grootste groeier was echter Microsoft met Windows Phone dat maar liefst 156% groeide in de laatste 12 maanden. Grootste verliezer was BlackBerry dat een marktaandeel van 1,7% had, een daling van 41,6%.

Apple blijft het natuurlijk goed doen. Zeker als je je realiseert dat de nieuwe iPhones pas aan het einde van dit kwartaal op de markt zijn gekomen. Het absolute marktaandeel is wel licht gedaald van 14,4% in 2012 naar 12,9% dit jaar. Het aantal verkochte iPhones steeg overigens weer wel met 25,6%. Maar Apple deed het slechter dan de totale smartphone markt die met 39,9% steeg.

Van alle verkochte Android telefoons is 39,9% een Samsung. Zoals ook in de voorafgaande kwartalen zijn de Koreanen dus weer de grote winnaar. Nokia doet het relatief nog beter in haar segment. 93,2% van alle Windows Phone is namelijk een Nokia. Wil Microsoft blijven groeien dan moeten toch ook echt andere fabrikanten succesvol worden met Windows. Apple gaat zeker groeien in het laatste kwartaal na introductie van haar nieuwe toestellen die zeer positief zijn ontvangen. Volgend jaar duikt BlackBerry onder de 1% marktaandeel en is het Canadese bedrijf geminimaliseerd. Dit ondanks de investering die zij gisteren hebben ontvangen.

De gemiddelde verkoopprijs is gedaald met 12,5% naar US$ 317 (€ 236). Dit is een zeer grote daling zeker als je bedenkt dat het marktaandeel van zogenaamde phablets is gestegen. Zo'n smartphone met een groot scherm heeft natuurlijk wel een veel hogere gemiddelde verkoopprijs namelijk US$ 443 (€ 330). De prijs daling in het gewone segment smartphones is dus veel groter geweest.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel