Yarvik tablets failliet door enorm aantal retouren

Ruim een maand geleden ging de Nederlandse hardware leverancier Sweex uit Delft. Sweex verkocht naast computeraccessoires ook Yarvik tablets en smartphones. Eigenaar van Sweex is Leon Planken, die vorig jaar nog in een Quote-overzit stond als zogenaamde ‘selfmade’ miljonair. Bij Sweex werkte 30 mensen.

Yarvik importeerde tablets en later ook smartphones uit China. Planken is nog steeds te spreken over zijn producten maar geeft het enorme aantal retouren als één van de belangrijkste redenen van zijn teloorgang. Van de 500.000 verkochte producten zouden er ruim 75.000 terug zijn gestuurd met klachten. Dit was een extra kostenpost van ruim € 4,5 miljoen waar Sweex geen rekening mee had gehouden. Zoals zo vaak waren de meeste retour gestuurde tablets helemaal niet kapot, maar was er door de retailer wel een factuur gestuurd. Deze factuur werd dan zonder overleg van het openstaande saldo afgetrokken.

Daarnaast hadden Europese klanten een betalingstermijn van minimaal dertig dagen terwijl er in China contant moest worden afgerekend. Kortom Sweex had een cash probleem. Planken is ook minder te spreken over de door hem aangestelde directeur van Yarvik die hij een ‘psychopaat’ noemt.

Dit alles maakt maar weer eens duidelijk dat als je hardware verkoopt, de garantieafhandeling buitengewoon goed geregeld moet zijn. Gebeurt dit niet dan kun je hierop leeglopen. Dat toont Sweex maar weer eens aan. Overigens zijn zowel de Yarvik als de Sweex websites gewoon nog in de lucht. 

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel