Tablets gaan domineren in 2014

in 2014 is 50% van alle verkochte computers (notebooks, desktops en tablet PCs) een tablet volgens het Britse onderzoeksbureau Canalys. De analisten denken dat er volgend jaar meer dan 285 miljoen tablets verstuurd worden en dat dit aantal oploopt tot 396 miljoen in 2017.

Verreweg de meest tablets, ruim 65%, draaien op Android. In het derde kwartaal van 2013 had Samsung in dit specifieke segment een marktaandeel van 27%. De Android-markt is overigens wel het meest gefragmentiseerd met werkelijk honderden verschillende zogenaamde micro-aanbieders. De meest exotische namen kom je tegen en ieder merk claimt zijn aandeel. De concurrentie is het grootst in het sub US$ 150 (€111) segment. Sla in Nederland maar een willekeurige folder van een elektronicawinkel of speelgoedketen open. De consument ziet door de bomen het bos niet meer.

Apple houdt stand, zeker na de recente introductie van de iPad Mini Retina en de iPad Air. De verwachting is dat het bedrijf in 2014 met een grotere iPad Pro uitkomt. Mede hierdoor blijft Apple's marktaandeel op ongeveer hetzelfde niveau. Daar staat wel tegenover dat er geen bedrijf is dat zoveel aan tablets verdient als Apple.

In 2012 had Microsoft nog 2% van de tabletmarkt in handen. Canalys denkt dat in 2014 dit aandeel groeit naar 5% of zelfs iets meer. De net goedgekeurde overname van Nokia door Microsoft gaat hier positief aan meewerken. Grootste uitdaging voor Microsoft is en blijft dat zij twee versies Windows moeten onderhouden. Een integratie van Windows Phone en Windows RT ligt dan ook voor de hand.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel