Hands-on: Eerste indruk van de Samsung Galaxy Tab S3

26 februari 2017 7 Minuten 4 Reacties
Samsung-Galaxy-Tab-S3-voor

Onze eerste indruk van de Samsung Galaxy Tab S3, een 9.7-inch tablet met hoge resolutie amoled-scherm, krachtige processor en Android 7.0 Nougat.

Samsung’s premium tablet, de Galaxy Tab S2 stamt alweer uit 2015 en dus is het in 2017 tijd voor iets nieuws: de Galaxy Tab S3. Een paar dagen voor de officiële introductie op Mobile World Congress in Barcelona werden we bij Samsung uitgenodigd voor een eerste kennismaking.

Galaxy Tab S3: specificaties

Laten we beginnen met wat droge, maar belangrijke specificaties. Zo is de Galaxy Tab S3 uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 820-processor, die het mogelijk maakt HDR-video met 10-bits kleuren af te spelen. Uiteraard draagt het 9,7-inch amoled scherm hier ook aan bij, maar daarover later meer. De Snapdragon 820 heeft een maximale kloksnelheid van 2.15 GHz en dat moet samen met de 4GB aan werkgeheugen en Android 6.0 Marshmallow zorgen voor een soepel en vloeiend gebruik. En dat lukt voor het grootste gedeelte. Afgezien van wat minimale lag werkt de tablet over het algemeen lekker soepel en snel. Surfen op het internet, het schakelen tussen apps en foto’s maken en eigenlijk alle andere werkzaamheden gaan zonder problemen, en dat is toch uiteindelijk het belangrijkst. Zelfs een grafisch intensieve game kan zonder grote moeite gespeeld worden, al zie je hier soms een minimale lag verschijnen.

De processor wordt gecombineerd met 4GB aan werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen. Mocht dat niet genoeg zijn, kun je de opslag door middel van een microSD-kaart uitbreiden met maximaal 256GB. Verder vind je bij de Galaxy Tab S3 een USB type-C poort (versie 3.1), een koptelefoonaansluiting, een 6.000mAh accu die 12 uur mee moet gaan, en bovendien kan snelladen.

De achterkant heeft Samsung uitgerust met een 13 megapixel camera met autofocus en led-flitser, aan de voorkant kom je een 5 megapixel camera tegen. De camera’s hebben we niet héél uitgebreid getest, maar zo op het eerste gezicht is de fotokwaliteit boven gemiddeld goed voor een tablet. Natuurlijk zaten wij in een goed verlichte ruimte mét ramen – ideale omstandigheden dus. De vraag is echter of je een tablet voor het maken van foto’s of video’s zult gebruiken.

Galaxy Tab S3: design en kwaliteit

Maar goed, even een stapje terug. Het eerste wat ons opvalt is dat de Galaxy Tab S3 qua design een stuk dichter in de buurt komt bij de Galaxy telefoons. Het lijkt bijna een uitvergrote, iets aangepaste versie van de Galaxy S6 of Galaxy S7. Van de herkenbare homeknop tot de stijlvolle glazen achterkant, alles schreeuwt Samsung. Deze glazen achterkant ziet er overigens mooi uit, maar is wel enorm gevoelig voor vingerafdrukken. Na een paar minuten hadden we al de neiging er een doekje overheen te halen.

Maar het design is niet het enige wat typisch Samsung is. Ook de bouwkwaliteit is een pluspunt – er is dus eigenlijk niks op aan te merken. De Galaxy Tab S3 voelt, ondanks het niet lage gewicht, vrij stevig en solide aan. Hij lijkt gemakkelijk tegen een (klein) stootje te kunnen en je hebt dus niet het gevoel dat je er enorm voorzichtig mee om moet gaan.

De knoppen en in/uitgangen zijn qua layout vrijwel onveranderd gebleven ten opzichte van zijn voorganger. Aan de rechterkant vind je de aan/uitknop en volumebediening, aan de linkerkant slechts een magnetische aansluiting voor bijvoorbeeld de POGO keyboard cover. Onderaan vind je de koptelefoonuitgang, de usb type-c-poort en de speakers, getuned door AKG. Deze speakers klinken trouwens helemaal niet verkeerd, bleek uit een kleine test die we via YouTube konden uitvoeren. Wellicht doordat de speakers zich aanpassen aan hoe jij de tablet vasthoudt. Zo zou je in elke stand een optimaal geluid moeten hebben. Wel fijn als je de tablet veel gebruikt voor bijvoorbeeld tv, YouTube of Netflix.

Galaxy Tab S3: super amoled-scherm

En series kijken is iets waar de Galaxy Tab S3 ideaal voor lijkt te zijn, mede dankzij het 9,7 inch super amoled-scherm met een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels. Doordat dit scherm geen gebruik maakt van achtergrondverlichting, maar van lichtgevende pixels, behaalt het een hoog contrast met diepe zwartwaarden. Tel daar de hoge resolutie en de hoge helderheid bij op, en je hebt een indrukwekkend scherm voor foto- en videomateriaal.

Een korte test (wederom via YouTube) met HDR-materiaal bevestigt Samsungs beweringen inderdaad. Het beeld is prachtig scherp, met rijke kleuren en inderdaad een diep, donker zwart. Zeker als we het vergelijken met onze eigen Galaxy S6, waarvan het beeld spontaan wat flets over lijkt te komen. Ook in feller verlichte omgevingen houdt de tablet zicht prima staande.

Galaxy Tab S3: S-Pen

Waar Samsung verder vooral de focus op legt is de vernieuwde S-Pen, die meegeleverd wordt met elke Galaxy Tab S3 – de Galaxy Tab S2 had geen ondersteuning voor de S-Pen. De pen is iets gegroeid ten opzichte van de voorgaande generatie en komt qua formaat en vorm redelijk overeen met een ‘normale’ balpen. Erg fijn. Notities maken werkt zo eenvoudiger en van krampachtig vasthouden is absoluut geen sprake – niet bij kort gebruik, in ieder geval. Het scherm reageert accuraat en snel op de input van de pen, en daarbij heeft Samsung (zoals we van de Galaxy Note-serie kennen) een aantal voor de S-Pen ontworpen features ingebouwd, waaronder Air Command waarmee je snel een notitie kunt maken of een app kunt openen. Helaas kan de stylus niet in de behuizing weggestopt worden.

Overigens kun je ook een keyboard-cover aansluiten op de Galaxy Tab S3, middels de POGO-aansluiting. Het keyboard biedt ruimte voor alle QWERTY-toetsen en ondanks het gebrek aan ruimte en een minimale travel tikt het toetsenbord aardig fijn weg. Ga je echt uren werken dan wordt het wat oncomfortabel maar even je mailtje onderweg afmaken of een document bijwerken gaat zonder problemen.

Conclusie

In een markt waarin veel mensen zich afvragen wat in 2017 nog de toegevoegde waarde is van een tablet, durft Samsung het toch weer aan met een nieuw model te komen. En na een half uurtje gespeeld te hebben met de Galaxy Tab S3 waren we zeker enthousiast over de kwaliteit van de tablet – van het haarfijne beeldscherm tot de soepele bediening. Voor iedereen die nog regelmatig een tablet gebruikt lijkt de Galaxy Tab S3 een prima aanrader maar Samsung vindt de tablet er niet opnieuw mee uit. Als je tevreden bent met je Note-phablet of Galaxy Tab S2-tablet, en je hebt geen ruimte om 679 euro (of nog 100 euro meer voor de 4G/LTE versie) neer te leggen, dan is het goed om te weten dat de Galaxy Tab S3 niet dermate vernieuwend is dat je ‘oude’ device vervangen moet worden. Ben je in de markt voor een premium Android-tablet en heb je het budget, dan lijkt de Galaxy Tab S3 op het eerste gezicht een goede kanshebber voor je centen.

Reacties (4)