Onmogelijk goede tablet voor

Telebeeld werd getriggerd door een bericht op LinkedIn van het Nederlandse bedrijf Empire Electronics. Het bedrijf meldde vorige week dat het in anderhalve week meer dan 10.000 tablets had verkocht via het Veronica Magazine, Libelle, Margriet en Viva.

Zo’n bericht kan al snel arrogant overkomen maar volgens ons gaat het hier om oprechte verbazing. Hoe kan het dat er in zo’n korte tijd zoveel tablets verkocht zijn? Het antwoord is echt heel simpel. Als de kwaliteit en specificaties goed zijn gekoppeld aan een perfecte  prijs, dan heb je een hit. Deze tablet kun je kopen als je een abonnement hebt voor € 199 of zonder abonnement voor € 229. En dat is echt heel weinig geld.

Het zijn wel ruim 1.000 tablets per dag. Dat zien wij Samsung en Apple nog niet zo makkelijk doen. Wij zijn de tablets van Empire Electronics nog nooit tegen gekomen in bijvoorbeeld de wekelijkse GfK-cijfers. En dat is logisch, omdat het bedrijf een unieke verkoopstrategie heeft. Niks verkopen via distributeurs of retailers, gewoon lekker direct doelgericht verkopen. Op die manier is het mogelijk om de prijs laag te houden, en dat werkt. Maar ja dan worden je verkopen natuurlijk niet aan GfK gemeld en krijg je geen vermelding.

Enkele weken geleden heeft Telebeeld nog de 7” voorganger van deze tablet getest. (http://www.telebeeld.nl/actueel/reviews/nieuwe-veronica-tablet-voor-%E2%82%AC-89-ieder-dubbeltje-meer-dan-waard) Een prima tablet voor een zeer goede prijs. Ook deze tablet is overigens nog steeds te koop voor € 90. Hoe verhouden beide tablets zich tegenover elkaar? Empire Electronics heeft ook bij hun 10” uitvoering echt alles uit de kast gehaald om een nog betere aanbieding te doen.

Het scherm is één van de belangrijkste componenten van iedere tablet. Er kunnen nog zoveel aansluitmogelijkheden zijn en de tablet kan supersnel zijn, maar is het scherm niet goed dan is de tablet gewoon ook niet goed. Het is duidelijk dat hier geen compromis is gesloten tussen prijs en kwaliteit. Het 10,1” scherm (25,7 cm), dat ook is terug te vinden in tablets van Samsung, heeft een resolutie van 1280 * 800. Natuurlijk zijn er nu al schermen te krijgen met een hogere resolutie. Toevallig hebben wij op de redactie ook een Lenovo Yoga Tablet 10 ontvangen. Een goede gelegenheid om beide schermen met elkaar te vergelijken omdat de resolutie identiek is. Zonder enige twijfel is het scherm van de Empire tablet superieur. Het komt veel scherper en rustiger over en de kleuren worden beter weergegeven. Wit is wit en niet gelig zoals op de Lenovo.

De tweede belangrijke factor in het dagelijks gebruik is de snelheid. Deze tablet heeft een processor van Fuzhou Rockchip Electronics, de 3188,  gebaseerd op de ARM-architectuur. Hoewel niet de bekendste chipbakker, staat Rockchip wel bekend om zijn goede prijzen. En het is algemeen bekend dat het technologisch niet altijd voorop loopt. Het bedrijf is meer een volger. In dit geval is er gekozen voor een quad-core 1,8 GHz CPU, dat overigens wel meteen het topmodel van Rockchip is. En snelheid heeft deze tablet. Dit komt, naast de processor, ook door de 2 GB aan werkgeheugen. Dit is de eerste keer dat wij in dit segment een tablet tegen zijn gekomen met zoveel intern geheugen. En juist dit zorgt voor het naadloos switchen tussen apps. De tablet werkt in één woord prima.

Zoals altijd wordt ook dit keer de tablet zeer compleet geleverd. Naast de tablet zelf, krijg je ook een echt toetsenbord, dat netjes is weggewerkt in de standaard bijgeleverde hoes. Het toetsenbord is niet draadloos, maar wordt gewoon via de mini-USB poort aangesloten. Het voordeel hiervan is, dat je het toetsenbord niet apart hoeft op te laden. Maar aan de andere kant gaat de batterij van de tablet  wel sneller op als het toetsenbord is aangesloten. Jammer is wel dat het toetsenbord niet wat groter is en bij 20 cm bij 8 cm blijft steken. Empire heeft ervoor gekozen om hetzelfde keyboard te leveren als bij hun 7” tablet. Een beetje een gemiste kans omdat er wel veel meer ruimte voor een groter toetsenbord is. Je kunt er met twee vingers op typen en dat gaat na wat oefenen steeds beter. Het is niet zozeer de breedte van de toetsen, die is met 1,5 cm prima, nee, het gaat om de ruimte tussen de toetsen. Die is er gewoon niet en dat maakt het typen minder makkelijk. Dit zorgt ervoor dat het toetsenbord voor het echte zakelijke werk net niet voldoet. De vraag is of dat nu echt zo belangrijk is voor de doelgroep van deze tablet. In het dagelijkse gebruik voldoet het prima en is het een handige accessoire.

Je krijgt stevens een schoonmaakdoekje voor het scherm en een stylus. De hoes kun je goed afsluiten met een magneetsluiting en het scherm blijft in een goede leeshouding staan door de ingebouwde stand. Door het geïntegreerde toetsenbord in de case wordt het wel allemaal wel wat dikker  en houdt het wat minder makkelijk vast. Maar niet getreurd, je kan de tablet heel eenvoudig uit zijn hoes halen en op die manier gebruiken. Dan zie je ook dat de afwerking prima is. De plastieke achterkant voelt stevig en solide aan. En hoewel het niet de lichtste tablet is, houdt het toch plezierig vast.

Op de tablet is Android 4.2.2 geïnstalleerd en dat is prima. Omdat deze tablet voldoet aan de specificatie-eisen van Google, kun je via Google Play alle Android apps downloaden en installeren. Wij hebben de tablet kort getest met de nieuwe Navigate 6 software van ROUTE 66. En ook hier blijkt de goede kwaliteit van het scherm en de snelheid van de tablet. Ook komt de ingebouwde GPS-ontvanger van pas. Natuurlijk zijn de Veronica Magazine app en de apps van de verschillende Sanoma-bladen op de tablet te vinden. De tablet komt standaard met vijf gratis e-boeken, die op de e-reader app gelezen kunnen worden. De camera werkt prima maar het maken van foto's binnen is ondanks de flitser toch lastig. Maar het gaat.

Wel even wennen zijn de knoppen en poorten die aan de linkerkant van de tablet zitten. Intuïtief ga je naar de rechterbovenkant om het apparaat aan te doen. Wellicht een kwestie van wennen. Minder tevreden zijn wij over het feit dat je deze tablet niet kunt opladen via de mini-USB poort. Empire levert een aparte voeding mee. Zo moet je altijd een aparte voeding voor deze tablet meenemen. In de toekomst gaat dit veranderen en kun je ook Empire’s tablets via USB opladen. De batterij van deze tablet is prima en je kan er gemiddeld tussen de acht en tien uur zonder opladen op werken.

Door: de redactie

Er zijn 4 reacties op dit bericht:
Tja...wat mij betreft is het een onmogelijk slechte tablet geweest, ik heb hem als abonnee van Margriet volkomen te goeder trouw gekocht, maar na 3 maanden deed de aan/uit knop het niet meer. Dus de site van Empire opgezocht, geen reactie. ..Margriet op fb om een contact adres gevraagd, geen reactie, nog een brief gestuurd naar Margriet, daarop ook geen reactie. Overweeg nu om m\'n abonnement op Margriet ook maar op te zeggen, echt slechte service, ik ben erg teleurgesteld. CJ van der Plas Schaap  |  11:54  |  11-05-2014
Ik gebruik de M1009 nu 4 maanden en op zich is de tablet goed te gebruiken. Echter 8 uur gebruik zonder op te laden zit er echt niet in. De accu is niet best en het opladen duurt erg lang. Het toetsenbordje is erg onhandig. Voor zakelijk gebruik zou ik een los bluetooth toetsenbord adviseren. RenĂ© Geesing  |  18:40  |  10-04-2014
de verbinding met het externe toetsenbord is al snel defect geraakt. het geluid is niet om aan te horen en de batterijen zijn ook zonder het externe toetsenbord opvallend snel leeg.

de test was kennelijk niet erg volledig wim van diernmen  |  14:28  |  31-03-2014
Ik heb ook deze tablet besteld maar nu is de kabel al kapot. Dus ik kan de tablet ook niet meer opladen. Is hier een nieuwe kabel voor te krijgen? Wil den Boer  |  13:13  |  25-01-2014
Reageren op dit artikel