Lenovo Yoga tablet 10 valt door de mand als iPad killer

Voor ons staat de nieuwe Lenovo Yoga 10 tablet. De eerste tablet die door Lenovo's nieuwe Product Engineer, acteur Ashton Kutcher mede zou zijn ontworpen. Pikant is dat het dezelfde Kutcher is, die Steve Jobs speelt in de gelijknamig film Jobs.

En op het eerste gezicht kan de Lenovo wel eens de eerste echte iPad-killer zijn. De tablet heeft een fraai uiterlijk en komt robuust en degelijk over. Wel moeten wij even wennen aan de grote ronde rand die aan de bovenkant van de tablet zit en dienst doet als ‘kick stand’. Hierdoor is de tablet ook wat aan de zware kant. Weegt de nieuwe iPad Air 469 gram, deze Lenovo is met 605 gram een stuk zwaarder. Maar als je het gewicht vergelijkt met de oude iPad, 601 gram, dan valt het weer enigszins mee.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het scherm van de Yoga 10 is echt een afknapper. De resolutie van 1280 * 800 is gewoon niet goed genoeg voor een 10" scherm. Hoe hoger het aantal 'pixels per inch' (ppi), des te scherper en contrastrijke het scherm is. Even ter vergelijking: Lenovo komt met deze tablet op zo'n 151 ppi. De nieuwe iPad Air heeft 264 ppi en de LG G Pad zelfs 278. En dat merk je als gebruiker meteen. Zo zijn de iconen op het scherm flets en vaag en gewoon niet scherp. Daarnaast heeft het scherm een soort gelige glans over zich. Al met al een slechte beurt voor Lenovo. Het feit dat het scherm van glas is doet er dan eigenlijk niet meer toe.

De verdere technische specificaties van deze tablet zijn redelijk.

Het is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een snelheidsmonster, daar is de 1,2 GHz quad-core processor en de 1 GB aan werkgeheugen niet krachtig en groot genoeg voor. Echter in het dagelijkse huis, tuin en keuken-gebruik voldoet de tablet wel.

Helaas heeft Lenovo gemeend een eigen, bijna kinderachtige, interface te gebruiken op basis van Android 4.2.2. Om te beginnen zijn er drie startschermen waar alle geïnstalleerde apps op komen. Meestal krijg je toegang tot je apps en widgets via de menu-knop, bij deze tablet niet. Het toevoegen van widgets kun je wel makkelijk doen. Druk gedurende enkele seconden op het home-scherm en je krijgt toegang tot de widgets die je vervolgens kinderlijk eenvoudig aan het juiste scherm kunt toewijzen. Hoewel een dappere poging van Lenovo om zich te differentiëren van andere tablets, vinden wij de traditionele Android tablet gebruikersinterface stukken beter. Swipe je naar beneden aan de linker bovenkant van het scherm dan krijg je toegang tot het meldingen overzicht. Hier krijg je te zien of er nieuwe e-mails zijn binnengekomen, welke software geüpdatet is, wat het weer is op de door jou gewenste locatie en andere berichten. Swipe je aan de andere kant van het scherm dan krijg je meteen toegang tot je instellingen. Praktisch.

Om het geluid van deze tablet beter te laten klinken maakt Lenovo gebruik van de bekende Dolby technologie. Via de Dolby instellingen-app is het mogelijk om het geluid te optimaliseren voor individuele gebruikers. Daarnaast kun je het geluid aanpassen aan je eigen wensen. Jazz vraagt om een andere klankkleur dan bijvoorbeeld pop of klassiek of gewoon radio luisteren. Kijk je een film en schakel je Dolby in, dan verandert de tablet echt in een kleine thuisbioscoop en wordt het geluid levensecht. Zeker als je oortjes of een koptelefoon gebruikt. Best wel spectaculair. De tablet heeft twee ingebouwde speakers die aan de voorkant net boven het scherm zitten. Hierdoor wordt het geluid nooit gesmoord. Dit gecombineerd met de Dolby software zorgt ervoor dat de tablet een meer dan respectabel en helder geluid geeft.

Heel opmerkelijk is de bijzonder goede batterij van de Lenovo Yoga 10. Zelfs met bluetooth en Wifi continue aan kun je echt dagen werken met deze tablet. Volgens Lenovo gaat de tablet 18 uur mee bij intensief WifI-gebruik. Wij hebben heel veel tablets getest maar geen enkele beschikte over zo’n goede accu als deze Lenovo. Maar goed, wat wil je ook met een accu van 9000 mAh.

De Yoga 10 heeft zoals tegenwoordig bijna alle tablets twee camera’s. De belangrijkste camera aan de achterkant van de tablet is 5 MP. Geen extreem hoge resolutie maar min of meer de huidige standaard voor mid-range tablets. Helaas is er geen flitser ingebouwd dus het maken van foto’s binnenshuis is niet te doen. Buiten worden redelijk goede foto’s gemaakt met vooral heel veel diepte. De webcam is 1,6 MP en dat is voor dit soort apparaten een prima resolutie. Helaas hier hetzelfde euvel met het gebruik binnen. Ga je Skypen zorg dan dat je zelf goed ‘uitgelicht’ bent anders is het beeld te vaag.

Qua uiterlijk zijn wij verrast. De ingebouwde kick stand lijkt in het begin wellicht wat lomp maar is wel erg praktisch. Je kunt de tablet op drie manier gebruiken. In je hand en dan zorgt de ronde hoek voor extra houvast. Liggend heb je meteen de juiste inkijk- en typehoek mede door de uitdraaibare extra stand. Hierdoor staat de tablet ook als een huis. Dit is dit tevens de ideale houding om films te kijken. Helaas valt de kwaliteit van het scherm erg tegen. Ook blijft de snelheid van de tablet achter. Heel positief is de accu. Je kunt werkelijk uren achter elkaar met deze tablet werken zonder dat je hem moet opladen. De Yoga 10 is te koop bij BCC voor € 299 en dat vinden wij toch wat aan de forse kant. Al met al is deze tablet niet de gedroomde iPad-killer. Het uiterlijk komt in de buurt maar de kwaliteit van met name het scherm stelt daarvoor teveel teleur.

Door: Pieter Waasdorp

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel