In 2013 veel meer Android tablets verkocht dan met iOS

De wereldwijde tablet-markt is in 2013 in vergelijking met een jaar eerder met 68% gegroeid, aldus de onderzoekers van Gartner. In 2012 was iOS met een aandeel van 45,8% nog het meest gebruikte operating systeem, maar Apple is in 2013 voorbij gestreefd door Android. Dit operating systeem is nu met een aandeel van 61,9% marktleider.

In absolute zin is Apple nog wel gestegen, maar is in marktaandeel wel fors achteruit gegaan. Hoewel het aandeel van Windows verdubbeld is, speelt Microsoft in deze markt nog geen rol van betekenis. Recent heeft het bedrijf aangekondigd dat zij hun Windows 8.1 licentieprijs gaan verlagen voor tablets onder de € 180, dus wellicht gaat dat helpen.

Apple blijft nog wel de grootste fabrikant van tablets. De succesvolle introductie van de iPad Air en iPad Mini retina heeft hieraan bijgedragen. Samsung is met een 436% wel de grootste stijger, maar is toch nog bijna de helft kleiner dan Apple. Ook Lenovo en Asus doen het relatief goed.

Dat de markt nog sterk gefragmentiseerd is, blijkt uit het feit dat 'andere' fabrikanten na Apple met 31% de tweede grootste speler is. Bovendien duidt dit erop dat de markt nog niet volwassen is. Dus nog steeds enorme prijsdruk, sterk fluctuerende prijzen en het komen en gaan van avonturiers. Pas in het midden van 2015 zullen wij een verandering zien.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel