Eerste test van de Full HD Empire 3D-tablet in Nederland. Spectaculair!

Telebeeld heeft de absolute primeur in Nederland: een sample van een echte 10” Android 3D tablet. En het werkt. Zonder een speciale bril kun je levensechte 3D-video’s en foto’s bekijken en helemaal opgaan in 3D spelletjes. En het goede nieuws is dat deze 3D tablet al eind april van dit jaar op de Nederlandse markt komt.

Hoe werkt dit nu? Zonder al teveel in detail te treden wordt er door je brein een 3D-illusie gemaakt door middel van stereokopie. De oudere lezers onder ons herinneren zich vast de Viewmaster nog wel. Deze rode stereokijker werkt op basis van hetzelfde principe. En al rond 1900 had je antieke stereokijkers waarmee je foto’s van het oude Indië in 3D kon zien. Toen al bijzonder spectaculair. Het linkeroog ziet het beeld aan de linkerkant, het rechteroog het rechter, de hersenen vertalen de twee afzonderlijke beelden naar één beeld met diepte. Net zoals vroeger op sommige aanzichtkaarten waar in je diepte zag als je de kaart bewoog. Je moest de kaart dan wel op de juiste manier bewegen.

In januari 2011 kwam LG met de eerste – niet succesvolle – 3D smartphone de LG Optimus 3D P920 uit die ook op basis van dit principe werkt. Dit toestel werd ook wel smalend de hoofdpijnfoon genoemd. De kwaliteit was erbarmelijk en niet lang daarna stopte LG met de verkoop van deze smartphone. Geen enkele fabrikant heeft het hierna nog gedurfd om met een 3D-apparaat te komen, op Nintendo 3DS, de kleine draagbare spelcomputer voor kinderen, na.

En nu dus een nieuwe poging van de Nederlandse tablet-leverancier Empire. De fabrikant achter de K3-tablet, de tablet van Veronica en sinds kort ook van het dagblad AD. Grote volumes, bijzonder goede prijs en kwalitatief hoogwaardige materialen kenmerken de tablets van Empire. En ook deze 3D-tablet is fraai afgewerkt. Door de rubberen  achterkant ligt de tablet lekker in je hand en ondanks het 3D-scherm is hij slecht 11,8 dik. En met zijn 700 gram niet topzwaar. De specificaties van deze 10” tablet zijn zonder meer goed. Het IPS-scherm heeft een resolutie van 1920 * 1200 en het is het eerste tablet dat wij getest hebben dat draait op een Intel CloverTail 2 GHz processor met 1 GB werkgeheugen. Lekker snel.

De camera is 8 MP en de webcam 2 MP. Door de ingebouwde flitser kun je ook binnen redelijke foto’s maken.

Standaard krijgt deze 3D tablet 8 GB aan opslagruimte, maar dit is via SD-kaartjes eenvoudig uit te breiden. De uiteindelijke versie wordt uitgerust met  Android 4.4 en natuurlijk Google Play Store.

Op de tablet zijn twee demo 3D-videos geïnstalleerd, een 3D spelletje en wat 3D foto’s. Het is een vreemde gewaarwording als je als kijker zo nu en dan wilt wegduiken omdat je denkt dat er een voorwerp zo uit de tablet recht op je afkomt. Zelfs als de tablet plat op je bureau ligt, spettert de full HD 3D eruit. De kijkhoek is wel belangrijk. Als je deze niet goed hebt dan krijg je vrij snel een minder 3D-effect en waarschijnlijk hoofdpijn. De meegeleverd demo’s laten goed zien wat deze 3D-tablet allemaal kan. Sensationeel. Ook kun je met deze tablet 3D-video's bekijken die op YouTube en Vimeo staan. Gewoon vanuit je browser. 

Met de bijgeleverde software is het zelfs mogelijk om je eigen foto’s en video’s eenvoudig in 3D om te toveren. Telebeeld kan voor deze tablet tal van toepassingen bedenken. Ontwerpers kunnen potentiele klanten vanaf nu goedkoop hun ontwerp volledig in 3D laten zien. Ook in de gezondheidszorg zien wij tal van toepassingen. Wat dacht je van een ‘pret-echo’ bij zwangerschap nu altijd gratis in 3D? En natuurlijk thuis op de bank je vakantie opnieuw beleven in 3D?

Wanneer deze Empire 3D-tablet precies op de markt komt is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat de eerste tablets wel al eind april begin mei in de winkels liggen. Ook de verkoopprijs is nog niet vastgesteld. Op basis van de huidige beschikbare informatie is het de verwachting dat die zo rond de € 599 inclusief BTW komt te liggen. Binnenkort komen wij hierop terug.

Door: de redactie

Er zijn 1 reacties op dit bericht:
Contact gehad met Empire Elektronics en werd mij verteld dat deze tablet niet in de winkel te koop is. Wel, als hij al geleverd kan worden dan gratis bij een abonnement van AD of een eender ander blad.
Op het forum van Radar zijn de ervaringen met een tablet van Empire Elektronics die kado zijn gedaan aan nieuwe abonnees niet positief. T.Holleman  |  14:52  |  07-05-2014
Reageren op dit artikel