Ruzie in de top van Media Markt

Pieter Haas, die vorig jaar aan de top van Media-Saturn (MediaMarkt) kwam te staan, is wederom onzeker geworden nu minderheidsaandeelhouder Erick Kellerhals de Nederland  wil ontslaan. De rechter in Ingolstadt gaat zich over dit verzoek binnenkort weer buigen. Zes maanden geleden probeerde Kellerhals hem ook al te verwijderen, maar de rechter wees die eis voorlopig af.

Kellerhals kan zich al enige tijd niet vinden in de huidige koers van de onderneming, die net als veel retailers worstelt met onlineverkopen. De Duitser wil een andere koers, maar vindt dat Haas in de weg zit. Die zit namelijk ook in het bestuur van moedermaatschappij Metro Groep en Kellerhals vindt die dubbelfunctie ongewenst.

Haas was met zijn benoeming eigenlijk al een soort interim CEO. Aanvankelijk liep het contract van zijn voorganger Horst Norberg in 2015 toch al af, maar die kondigde vorig jaar zijn vertrek aan.

De onenigheid tussen Norberg en Kellerhals ging onder meer over de expansiestrategie en de online activiteiten, maar de verwijten gingen over en weer, bijvoorbeeld dat het management te weinig innoveerde, en (andersom) dat Kellerhals veranderingen juist tegenhield.

De in Vlaardingen geboren Haas kreeg vorig jaar al meteen te maken met de lastige aandeelhouder Kellerhals. Die behoudt met zijn belang van 22% ook een vetorecht.

Haas belandde via papiergigant Buhrmann in Duitsland, en keerde in 2001 terug naar Nederland om de Nederlandse Saturn organisatie te leiden. In 2008 werd hij COO van de Duitse holding. In dat kader bemoeide hij zich met de IT en multichannelstrategie. Afgelopen maand kondigde Media-Saturn nog een samenwerking aan met eBay, waarbij Duitse klanten ook via eBay bij het Duitse bedrijf kunnen winkelen.

Door: de redactie (via Emerce)

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel