Meer dan 20% van de Nederlandse online consumenten heeft de afgelopen 12 maanden via een smartphone of tablet gewinkeld

156910 ipsos%20infographic d013c8 original 1424343760

De afgelopen 12 maanden is voor 10% van alle online aankopen door de Nederlandse consumenten mobiel apparaat (smartphone of tablet) gebruikt. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat werd uitgevoerd door Ipsos in opdracht van PayPal, waaraan 800 Nederlandse consumenten deelnamen. Het gebruik van mobiele apparaten als betaalmiddel zal wereldwijd snel toenemen en M-commerce uitgaven zullen drie keer zo snel stijgen in vergelijking met E-commerce uitgaven. 

“We staan aan de vooravond van het ´mobile-first´ tijdperk,” zei Anuj Nayar, senior director Global Initiatives van PayPal. “Bij PayPal hebben we een stijging gezien van minder dan een procent van ons mobiele betaalvolume in 2010 naar meer dan 20% in 2014.”

Mobile first tijdperk

Wanneer de behoefte om te winkelen opkomt, grijpen steeds meer consumenten naar hun mobiele telefoon in plaats van achter hun computer te duiken. Volgens PayPal doen consumenten dit zelfs zo vaak dat M-commerce nu bijna drie keer zo hard groeit als de totale E-commerce. Dit wordt grotendeels gedreven door de 'Millennials'-generatie waarbij de mobiele telefoon centraal staat. De toekomst van online winkelen ligt hierdoor in de handen van consumenten. Letterlijk.

Het onderzoek laat zien hoe Nederlanders hun smartphone gebruiken in relatie tot online winkelen, namelijk voor productinformatie, geld overmaken en zoeken naar bedrijfsgegevens.

Een kwart van de smartphonegebruikers heeft zijn smartphone de afgelopen 12 maanden gebruikt om productinformatie op te zoeken. Hierbij werd gezocht naar informatie over prijzen, levertijd, specificaties of andere versies van een product. 19% van de smartphonegebruikers heeft met de smartphone geld overgemaakt naar iemand anders

De stijging in online handel via de smartphone wordt gedreven door jong volwassenen. Een wereldwijd gemiddelde van 59%** van de smartphone shoppers is tussen de 18-34 jaar oud versus 44% van het totale aantal online shoppers. 

Smartphonegebruik in de toekomst
Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun smartphone ook meer voor aankopen in winkels willen gebruiken. Een op de tien geeft aan dat ze graag met de smartphone willen afrekenen in een winkel. Daarnaast wil 9% prijzen van verschillende aanbieders kunnen vergelijken met hun smartphone terwijl ze in winkel staan. 8% geeft aan dat ze graag QR codes of barcodes willen kunnen scannen met hun smartphone om zo aanvullende productinformatie te krijgen.

Klein scherm
Niet iedereen is positief over online winkelen met de smartphone. De belangrijkste reden is dat het scherm te klein is. “Door de opkomst van goedkope mobiele telefoons, grotere telefoonschermen en betere beveiliging op mobiele apparaten zal de drempel om aankopen te doen via de smartphone lager worden,” zegt Anuj Nayar. “Deze verbeteringen in combinatie met easy-to-use digitale betaalopties zoals PayPal OneTouch™, zullen het makkelijker, veiliger en intuïtiever maken voor consumenten om met hun smartphone te betalen.”

App of browser
Nederlanders shoppen bij voorkeur online via een browser. 53% van de mensen die het afgelopen jaar met een smartphone online iets heeft gekocht, maakte hierbij gebruik van een browser versus 49% van een app. Voor tabletgebruikers waren deze percentages anders: 60% winkelde via een browser en slechts 22% via een app. De reden hiervoor is waarschijnlijk een tablet meer ruimte heeft voor een browserscherm.

Het aantal Nederlandse consumenten dat een app gebruikt om online te winkelen is laag in vergelijking met de rest van de wereld. Wereldwijd gebruikt namelijk 64% van de smartphone shoppers een app. Dit is 15% meer dan in Nederland. Smartphone- en tabletgebruikers vinden het shoppen via een app een handige (21%), en tevens een snelle manier om te betalen (20%).

Mobiel betalen
Ten slotte is er onderzocht welke betaalmethodes gebruikt worden bij aankopen via een mobiel apparaat. 28% van de smartphonegebruikers en 22% van de tabletgebruikers heeft hiervoor in het afgelopen jaar PayPal gebruikt. PayPal is na iDeal de meest gebruikte vorm van mobiel betalen in Nederland.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel