22% meer e-bookverkopen en groei in e-bookuitleningen

Voor de vierde maal brengt CB in beeld hoe het e-book in het Nederlands taalgebied zich ontwikkelt. In de infographic over het vierde kwartaal van 2014 laat CB onder meer zien wat de afzet is, de verdeling naar genre, de wijze van bestandsbeveiliging en het aandeel e-books in de (online) boekenverkoop. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013 is de e-bookverkoop toegenomen met 22%, inclusief uitleningen via bibliotheek.nl zijn er 94% meer transacties.

Mathijs Suidman, Business unit manager Media bij CB: ‘We zien op alle gebieden groei voor het e-book. Zo werden in 2014 in totaal 17% meer e-books verkocht dan in het jaar ervoor. Van de Bestseller 60 (over heel 2014) is 83% van de titels ook als e-book verkrijgbaar. De titels die dat niet zijn, zijn boeken met (uitgebreide) vormgeving of vertalingen.’ Kinderboeken, non-fictie en educatieve boeken worden nog relatief vaak als fysiek boek verkocht.

Uitleningen

Het uitlenen van e-books via bibliotheek.nl blijft tevens groeien. De top-100 aan uitgeleende titels wordt gemiddeld tien keer vaker uitgeleend dan verkocht. Deze titels zijn gemiddeld drie jaar oud. Per 31 december 2014 kunnen lezers kiezen uit 7.372 verschillende titels. De e-bookmarkt is beweging; de infographic krijgt daarom ieder kwartaal een update. CB verzorgt voor uitgevers de distributie en facturatie van e-books naar alle e-bookverkopers. Uitgevers kunnen via CB centraal al hun e-booktitels beheren en commerciële afspraken met e-bookverkopers vastleggen.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel