Vodafone waarschuwt klanten voor onbedoeld datagebruik door automatisch afspelende video

Facebookinstagram.jpg

Grote kans dat je het al hebt gemerkt; Facebook en Instagram spelen tegenwoordig automatisch video’s af. Dat kán heel handig zijn, maar of je er ook bewust van bent dat het direct invloed heeft op je databundel is maar de vraag. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat je jouw waardevolle databundel liever niet spontaan ziet opgaan aan crazy cats, neck nominations en flashmobs video’s. Vandaar dat ik in dit topic de ‘video auto-play’ functionaliteit onder de aandacht wil brengen.

Websites, apps en diensten verbruiken steeds vaker data waarvan we ons niet altijd bewust zijn. Een voorbeeld zijn de video’s die tegenwoordig op veel hogere kwaliteit worden afgespeeld dan voorheen. En hogere kwaliteit betekent automatisch een hoger dataverbruik. Zelfs als je toestel op stand-by staat, kan het zijn dat het data verbruikt. Een ander voorbeeld van onbewust dataverbruik is de al eerder genoemde auto-play functie voor video’s. Deze mogelijkheid staat sinds kort standaard aan in apps zoals Facebook en Instagram. Iedere keer dat je een van deze apps opnieuw opstart of vernieuwd, worden ook steeds weer dezelfde video’s automatisch afgespeeld. Je verbruikt je databundel onbewust en ongewenst aan video’s die je waarschijnlijk al een of meerdere keren hebt gezien. Ook als je een video direct stopzet of verder scrolt, heeft je smartphone of tablet vaak al een groot deel van de video gedownload in de zogenaamde ‘buffer’.
Om dit automatisch afspelen te stoppen dien je binnen de app zelf de instellingen te wijzigen.

Voor automatische updates geldt overigens hetzelfde. Je kunt natuurlijk (standaard) toestaan dat updates altijd automatisch worden gedownload via de verschillende netwerken. Dit kan echter als gevolg hebben dat automatische updates via een mobiel netwerk verlopen en deze, vaak grote datasessies, in mindering worden gebracht op je databundel. Je hebt ook de keuze om automatische updates alleen toe te staan indien je op een WiFi-netwerk bent aangemeld. Op deze manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan omdat er geen datasessies plaatsvinden waarvan je niet op de hoogte bent.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel