Tele2 lanceert in eerste kwartaal 2015 eigen 4G-netwerk

In het eerste kwartaal van 2015 lanceert Tele2 haar eigen 4G-netwerk. Bestaande klanten zullen als eerste kunnen profiteren van het nieuwe LTE-Advanced netwerk. Vanaf maart worden zij overgezet naar de 4G-infrastructuur. Alle bestaande klanten met een 4G-ready device krijgen direct toegang tot 4G, zonder dat zij hiervoor extra hoeven te betalen bovenop hun bestaande abonnement. Bij de lancering, op 1 januari 2015, dekt het Tele2-netwerk een gebied van zo’n 2100 vierkant kilometer dat zich uitstrekt tussen Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Het netwerk zal zich vervolgens in de komende maanden uitbreiden over het hele land, Tele2 doet dit op een tempo waarbij zij klanten altijd de allerbeste gebruikservaring kan bieden. Aan het einde van maart 2016 verwacht Tele2 een landelijk dekkend netwerk te hebben. Doordat klanten tijdens de uitbreidingsfase ook kunnen blijven vertrouwen op het uitstekende bestaande 2- en 3G netwerk van T-Mobile, de MVNO partner van Tele2 in Nederland, zijn zij altijd en overal verzekerd van hoogwaardige mobiele diensten.

Vandaag onthulde de CEO van Tele2 Nederland, Jeff Dodds, de 4G-plannen voor de Nederlandse markt: “ In de afgelopen twee jaar heeft het team van Tele2 zich volledig gericht op het bouwen van het best functionerende 4G-netwerk van Nederland, met de ambitie om al onze klanten de allerbeste mobiele gebruikservaring te kunnen bieden, waardoor zij nooit meer iets anders willen. Lage kosten voor de bouw en het gebruik van ons netwerk, bezorgen Tele2 de perfecte omstandigheden om de gevestigde Nederlandse operators uit te dagen, vooral ook omdat Nederlandse consumenten 4G nog steeds zien als een premium product. Daarnaast behoren de Nederlandse prijzen voor mobiele internet nog steeds tot de hoogste van Europa.”

Bestaande klanten eerst
Een kleine groep Tele2 medewerkers heeft het nieuwe 4G-netwerk in de afgelopen maanden grondig getest. In de komende weken krijgen alle 1000 medewerkers van Tele2 in Nederland een van de meest recente LTE-Advanced en VoLTE-enabled toestellen uitgereikt en worden zij overgezet op het nieuwe 4G-netwerk. Kort daarna, op 1 januari 2015, lanceert Tele2 een 4G-aanbod in een gebied van ruim 2100 vierkante kilometer, ruim driemaal zoveel als de verplichte uitrol zoals deze staat aangegeven in de frequentievergunning. Hiermee laat Tele2 duidelijk zien dat zij haar netwerk zo snel mogelijk uitrolt. In deze eerste fase richt Tele2 zich nog niet op de actieve acquisitie van nieuwe klanten voor haar 4G-diensten. Dodds geeft aan: “We willen allereerst goed zorgen voor onze bestaande mobiele klanten. Pas als zij allemaal van ons 4G kunnen profiteren, zullen wij ons gaan richten op de klanten van onze concurrenten.”

Planning van de netwerk uitrol
Tele2 rolt haar netwerk op een geclusterde manier uit, dat betekent dat er geen individuele antenne opstelplaatsen worden gelanceerd maar groepen van meerdere opstelpunten die samen een grote cel vormen. De clusters van antennes zorgen voor een zeer dichte dekking in een cel, met als resultaat een consistente en hoogwaardige gebruikservaring. Het eerste dekkingsgebied dat op 1 januari a.s. wordt aangezet bestaat uit zes cellen. Tele2 heeft door het hele land al veel meer opstelpunten gebouwd, maar kiest er bewust voor om deze nog niet aan te zetten zolang zij nog niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die Tele2 voor haar netwerk heeft gesteld. De ambitie om klanten de allerbeste gebruikservaring te bieden, is mede mogelijk door de lage (800Mhz) en hoge (2600Mhz) frequenties die Tele2 tot haar beschikking heeft. De mix van beide zijn cruciaal om in het hele land zowel binnen- als buitenshuis een uitstekende dekking te kunnen garanderen.

Tele2 biedt direct vanaf maart 2015 een LTE-Advanced netwerk aan voor alle mensen die gebruik willen maken van de allerlaatste techniek. Daarnaast loopt Tele2 voorop als het gaat om de introductie van Voice over LTE (VoLTE) in Nederland, het nieuwe netwerk is nu al geschikt voor VoLTE, zodra de markt er klaar voor is, zal Tele2 deze techniek direct activeren.

Laagste kostenniveau
Tele2 is wereldwijd de allereerste provider die een 4G-only netwerk lanceert. Het feit dat Tele2 geen duur 2- of 3G netwerk hoeft te onderhouden, is een groot voordeel. Zeker in combinatie met het kostenvoordeel dat voorkomt uit de site sharing overeenkomst met T-Mobile en de relatief lage kosten voor vergunningen en het bestaande nationale glasvezelnetwerk van Tele2. Dit alles levert Tele2 een substantiële kostenbesparing op ten opzichte van de huidige situatie als virtuele netwerk operator. Naar schatting zullen de operationele kosten voor mobiele data als MNO tot 85% lager uitvallen dan op dit moment als MVNO. Dit biedt Tele2 zeer veel kansen om de Nederlandse telecommarkt open te breken.

Tele2 4G Website editie
Op deze pagina kunnen bezoekers alle updates vinden m.b.t. de uitrol van het Tele2 4G netwerk in het komende jaar. Ook zullen hier op korte termijn specificaties en prijzen worden gepubliceerd.
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel