Smartphone diefstal: een overzicht

smartphone boefproof

Smartphone gestolen? Het is geen uitzondering. Op straat, en ook op elk festival gebeurt het steeds meer. Vooral in de drukte worden bezoekers hier massaal mee geconfronteerd. Tijdens het Indian Summer Festival in Alkmaar pakte de politie vorig jaar negen mensen op die gezamenlijk 240 smartphones hadden gestolen. In dezelfde zomer tijdens Gay Pride in Amsterdam werd een bende van 47 zakkenrollers opgepakt die het ook had voorzien op smartphones van bezoekers. De diefstalcijfers zijn zorgwekkend, aldus minister Opstelten. ,,Pas op je telefoon’’, zei de minister vorige maand tijdens de start van de campagne ‘boefproof’. Deze campagne richt zich op eigenaren van telefoons. Kijk voor nog meer details hier.

Diefstalcijfers voor Nederland

De diefstalcijfers van de Nederlandse politie geven aan dat smartphones een gewilde buit zijn. Het laatst bekende cijfer is van juni dit jaar. Toen werden er 4889 telefoons als gestolen opgegeven. De meeste werden uit een tas of broek- of jaszak gestolen, maar ook straatroof komt nog steeds vaak voor, ongeveer 10 procent van het totaal in 2014. Daarnaast is ongeveer 15 procent van de smartphones uit auto’s ontvreemd in ons land. Sinds 2010 verwisselen tussen veertigduizend en zeventigduizend telefoons illegaal van eigenaar per jaar. Het daalt de laatste maanden iets, maar niet veel. Veel telefoons worden gestolen tijdens festivals en andere grote openluchtfeesten. Bendes zijn daar actief. Drukke menigten zijn altijd een gewilde plek voor zakkenrollers.

Hoe werken zakkenrollers?

De politie stuurt bij grote festivals speciale zakkenrollerteams de menigte in om bendes in de kraag te vatten die het speciaal op deze dure apparaten hebben voorzien. Nogal wat mensen gaan er achteloos mee om. Zakkenrollers zijn gehaaid en werken vaak samen. De een staat op je voet, terwijl je met je telefoon een optreden staat te filmen. Dat is een afleidingsmanoeuvre. Terwijl je kijkt wat er aan de hand is, grist de dief de telefoon uit je hand en geeft hem snel door aan een handlanger die in de menigte verdwijnt. Op die manier is niet meer te achterhalen wie er met de telefoon vandoor is gegaan. In het lawaai is het ook lastig om omstanders te waarschuwen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt zo simpel, maar je smartphone thuis laten kan ook. Als je van tevoren weet dat je in een drukke menigte terechtkomt, kun je een goedkope oude telefoon of een goedkope Nokia of Samsung meenemen. Dergelijke telefoons kun je tegenwoordig al voor 50 euro of minder in huis halen. Als die wordt gestolen, kan het weinig kwaad. Mocht je toch met je dure smartphone in een menigte belanden, pas dan op. Opzichtig gaan filmen en fotograferen met het toestel trekt al snel de aandacht van dieven. Beter is het dan om te fotograferen met een compactcamera, terwijl de telefoon stevig achter een rits zit of in een diepe broekzak. Kortom: berg het toestel goed op, dan kunnen dieven er moeilijk bij. Bijvoorbeeld in een apart tasje om je nek, dat onder je trui of T-shirt wordt gedragen.

Telefoon beveiligen

Telefoonfabrikanten hebben handigheidjes in smartphones ingebouwd waardoor smartphones voor dieven een onaantrekkelijke buit vormen. Het is wel zaak om die in te stellen voordat je ermee de straat op gaat. We leggen hier kort uit hoe je een Androidtelefoon en een iPhone na een diefstal op afstand kunt blokkeren, zodat de dief er niets meer mee kan doen.

Androidtelefoon blokkeren

Android apparaatbeheerElke Androidtelefoon kan standaard worden geblokkeerd. Download de gratis applicatie via de Play Store van Google eerst. Deze app heet Android-apparaatbeheer. Ga hierna naar Apps en dan naar Apparaatbeheer. Daarop log je in met je Google-account. Dan komen al je Androidapparaten in beeld op een plattegrond. Je kunt ze laten bellen, vergrendelen en wissen op afstand. Nog wat dieper in de instellingen zijn meer beveiligingsopties te vinden. Ga naar de Google Instellingen op de telefoon, en dan naar Android Apparaatbeheer. Vervolgens zet je vinkjes bij de mogelijkheden om op afstand de locatie van het toestel te bepalen, zodat je weet waar het is als het is gestolen. Ook moet er een vinkje bij de tweede mogelijkheid in dit menu, om het toestel op afstand te vergrendelen en te wissen. Is het toestel gestolen, dan kunnen deze instellingen online worden gebruikt via Android Apparaatbeheer. Zo kan de telefoon worden gereset of geblokkeerd op afstand. Dan heeft de dief er niets meer aan.

iPhone blokkeren

Apple iPhone iCloud beveiligingEen iPhone is net zo makkelijk op afstand te blokkeren als een Androidtelefoon. In de instellingen ga je naar iCloud. Daar vind je een optie om de iPhone te zoeken. Als de GPS-functie van de telefoon is geactiveerd, kan de telefoon vrij precies worden teruggevonden. Daarna kan de telefoon ook worden gewist of geblokkeerd via internet. Ga naar icloud.com, log in met je Apple ID en probeer je telefoon terug te vinden via de opties op het scherm. Zodra deze functie wordt geactiveerd, blokkeert de telefoon automatisch voor iedereen die het juiste wachtwoord niet weet. De telefoon kan ook zo worden ingesteld dat de laatst geregistreerde locatie naar iCloud wordt gestuurd, als de batterij bijna leeg is. Zo kun je proberen hem op te sporen. Mocht de telefoon offline gaan, dan kun je hem via iCloud zo instellen dat je automatisch een e-mail met de locatie krijgt zodra het toestel weer aan wordt gezet.Apple iPhone iCloud lost iphone instellen

Overheid en fabrikanten werken samen

De overheid en fabrikanten van smartphones werken samen om diefstal te voorkomen. Veel tips over het blokkeren van je gestolen telefoon op afstand zijn te vinden op www.hier-waak-ik.nl, de officiële website van het overheidsproject boefproof.

De belangrijkste tips zijn:

  1. Kijk op internet waar je smartphone is
  2. Wis je persoonlijke gegevens
  3. Blokkeer je smartphone
  4. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie

Android gastmodusOp verzoek van de overheid worden binnenkort smartphones nog beter beveiligd tegen diefstal. In de nieuwste versies van Android en iOS, het besturingssysteem van de iPhone, wordt het makkelijker gemaakt om de telefoon op afstand te blokkeren zodat dieven er niets meer mee kunnen. Er wordt een zogeheten ‘killswitch’ ingebouwd. Die moet voorkomen dat een gestolen toestel door de dief teruggezet kan worden naar de fabrieksinstellingen, zodat hij het aan een heler kan verkopen. Als dit onmogelijk is, blijft de telefoon traceerbaar voor de rechtmatige eigenaar. Zo is de telefoon niet alleen een nutteloze buit, maar voor een dief zelfs riskant, want ook hij zelf kan zo worden opgespoord. Deze ‘killswitch’ is onderdeel van het komende Android 5.0 Lollipop en iOS 8.1. In Android wordt daarnaast de optie ingevoerd om een toestel in ‘gastmodus’ te zetten. Als het toestel een tijdje wordt uitgeleend aan een kind of een vriend, kunnen alleen de hoogstnodige apps en functies worden bediend. Zo blijven gevoelige zaken zoals foto’s of toegang tot de Facebook-account en de e-mails van de eigenaar buiten beeld.

Aangifte doen en IMEI noteren

Als je telefoon gestolen is, doe je natuurlijk aangifte bij de politie. Dan is het belangrijk dat je het IMEI-nummer kunt laten zien, het unieke serienummer van je toestel. Dat vind je door op het toetsenbord *#06# in te toetsen. Er verschijnt dan een nummer van vijftien cijfers. Met dat nummer kan de politie het toestel eventueel proberen op te sporen, of het op afstand onklaar maken zodat de dief er niets aan heeft. Aangifte doen van een gerolde smartphone kan via internet op www.politie.nl. Als je de dader gezien hebt, moet je echter wel naar het politiebureau om het signalement op te geven. Dan kan het niet via internet.

Conclusie

Het duurt nog even voordat de geavanceerde beveiliging waar Apple en Google aan werken, in alle gangbare smartphones is doorgevoerd. Over het algemeen geldt dat je gewoon goed moet uitkijken, vooral in drukke menigtes. Van tevoren kun je de telefoon zo instellen dat je hem na een diefstal weer kunt terugvinden. Het is raadzaam om dit meteen te doen, en af en toe te ‘oefenen’ hoe je je smartphone via Google’s Apparaatbeheer of Apple’s iCloud opspoort. Dan weet je wat je te doen staat als de telefoon echt is gestolen.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel