Omzet in Nederland van mobiele dienstverlening krimpt ook in 2014

De krimp van de mobiele telefoniemarkt, omzet van netwerken uit data, sms en spraak, daalt voor het derde jaar op rij in ons land, aldus onderzoek van Telecompaper. Werd in 2013 nog een omzet gehaald van € 5,4 miljard voor 2014 wordt een teruggang van 4% verwacht naar een totale waarde van € 5,2 miljard.  

Vorig jaar daalde de omzet in vergelijking tot 2012 met 3,8% en het jaar daarvoor met zelfs 4,5%. De belangrijkste oorzaak is en blijft de teruggang in het aantal gemaakte calls en het overstappen van SMS naar alternatieve berichtendiensten zoals WhatsApp. De stijging van de omzet in dataverkeer is bij lange na niet genoeg om de gemiste spraakomzet te compenseren. En het ziet er niet naar uit dat deze trend op korte termijn doorbroken gaat worden.

Het toverwoord voor de komende jaren is consolidatie. Het wordt cruciaal voor KPN om op korte termijn te gaan samenwerken dan wel te worden overgenomen door een grote serieuze partij. América Móvil zit even in de koelkast. Wellicht zijn  AT&T of toch ook Telefónica een prima alternatief.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel