NL-Alert werkt niet op 4G-smartphones maar 'Testen doe je niet voor niets'

Beeld: Hollandse Hoogte
Beeld: Hollandse Hoogte

Gisteren om 12 uur ging er in Nederland weer een NL-Alert controlebericht uit. Een belangrijke test voor overheid, toestelproducenten, alle providers, en eigenlijk iedereen. Het moet namelijk werken. Helaas ontvingen 4G smartphones geen NL-Alert. Dit is pas vanaf midden 2015 mogelijk. 'Zo’n NL-Alert controlebericht is niet zomaar een bericht', zegt Jacob Groote, VP Mobile Operations van KPN. Het is voor alle betrokken partijen een belangrijke test of alles naar behoren werkt. Daarom zendt de overheid twee keer per jaar een controlebericht uit. Zo kunnen we zien of en waar er eventueel problemen zijn.'

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

NL-Alert is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid, toestelproducenten, en alle operators. Samen moeten we ervoor zorgen dat het bericht in heel Nederland ontvangen kan worden. Verder is NL-Alert een herinnering voor iedereen om zijn of haar mobiele telefoon te controleren op de juiste instellingen.

Ontvangt iedereen in heel Nederland een NL-Alert controlebericht?

'Nee', zegt Jacob. 'Of je het bericht ontvangt is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst moet de techniek natuurlijk kloppen. Bij de overheid, die de applicatie beheert, de telecomproviders, én bij de toestelproducenten.' Die laatste moeten ervoor zorgen dat hun toestellen geschikt zijn om NL-Alert te ontvangen. Helaas zijn nog niet alle mobiele telefoons geschikt. Op de website van NL-Alert kun je via de instelhulp kijken of je toestel geschikt is.

Ook als je telefoon uitstaat, of je hebt geen bereik, ontvang je geen NL-Alert. En als je in je vorige mobiele toestel ooit ‘Noodmeldingen’ hebt aangevinkt, is het niet vanzelfsprekend dat je nieuwe toestel deze instellingen overneemt.

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de overheid dat bij calamiteiten berichten verstuurt naar mobiele telefoons in een specifiek zendgebied via cell-broadcasttechniek. Deze techniek verstuurt, via een soort radiosignaal, tekstberichten naar alle geschikte mobiele telefoons in een bepaald gebied via mobiele zendmasten. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvangers op dat moment het beste kunnen doen.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel