Nieuwe onafhankelijke mobiele netwerktest vergelijkt de Nederlandse mobiele telefoonnetwerken

Nieuwe onafhankelijke mobiele netwerktest vergelijkt de Nederlandse mobiele telefoonnetwerken. De P3 connect Mobile Benchmark 2015 laat een nek-aan-nek race zien tussen Vodafone en KPN, terwijl de prestatie van Tele2 nu al veelbelovend is.

Aachen/Haar/Amsterdam, 25 augustus, 2015 – Vandaag is het eerste P3 connect Mobile Benchmark NL rapport gepubliceerd. Het rapport vergelijkt op een objectieve wijze de prestaties en kwaliteit van de Nederlandse mobiele netwerken vanuit het perspectief van de eindgebruiker. De test resultaten laten 3 netwerken zien die zeer goed scoren in vergelijking met andere landen – met Vodafone en KPN nek-aan-nek met hun uitzonderlijke goede prestaties en Tele2, die duidelijk laat zien ambities te hebben om op vergelijkbare hoogte te komen.

De test richt zich vooral op een zogenaamde ‘drive test-based’ analyse van spraak- en datadiensten op 4G (LTE) smartphones. Het is de bedoeling om deze benchmark jaarlijks te publiceren in Nederland. De benchmark wordt gebaseerd  op de resultaten van uitvoerige en volledige testen die ieder jaar zullen plaatsvinden.

De P3 connect Mobile Benchmark NL is uitgevoerd door het grootste Europese telecommunicatie magazine connect en de internationale leider in mobiele benchmarks P3 communications, die al sinds 1993 partners zijn bij het ontwerpen, uitvoeren en publiceren van de bekende connect netwerktest in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Alleen al in 2014 heeft P3 communications 40.000 meeturen verzorgd in 42 verschillende landen op 5 continenten, waarbij haar meetwagens bijna 1.000.000 kilometer hebben afgelegd. De verwachting is dat de P3 connect Mobile Benchmark NL toonaangevende gaat worden op het gebied van mobiele service kwaliteit metingen en daarmee de belangrijkste marktindicator – zoals het zich in andere landen al vele jaren heeft bewezen. Het vooraanstaande telecommunicatie magazine Connexie is de partner voor de benchmark in Nederland

Voor de eerste mobiele netwerktest in Nederland zijn per netwerkbedrijf de gegevens 200.000 gesprekken en bijna 30.000 datasessies verzameld binnen de testperiode van half mei tot half juni 2015. Hoogwaardige meetapparatuur, ontwikkeld door het consultancy, engineering en testbedrijf P3 communications, is gebruikt om deze metingen uit te voeren. Ongeveer 61 procent van de metingen zijn uitgevoerd in de grote steden terwijl de overige 39 procent in kleinere steden, dorpen en op de weg is gedaan. Alles bij elkaar omvat het geselecteerde testgebied ongeveer 3,5 miljoen mensen en Nederland.

Uit deze benchmark test komt duidelijk naar voren dat de drie geteste netwerken bijzonder goed presteren in het testgebied. Dit is mede te danken aan de gevoerde  netwerk strategie en de investeringen in het netwerk, die door de bedrijven gedaan zijn.

De spraakdiensten zijn getest door het meten van smartphone naar smartphone gesprekken. Het succesvol tot stand brengen en beëindigen van deze gesprekken is geëvalueerd en tevens de spraakkwaliteit van het tweezijdige audiokanaal. Met betrekking tot spraakdiensten in grote steden laten Vodafone en KPN zeer goede resultaten zien met succespercentages van 99,0 procent en 98,7 procent. Het percentage 98,1 voor Tele2 is iets lager, maar gezien de status van de netwerk rollout zijn deze resultaten nu al veelbelovend.

Datadiensten zijn getest door te browsen naar de populairste webpagina’s en speciaal gedefinieerde statische testpagina’s, door bestanden continue te up- en downloaden en door YouTube video’s in zowel SD als HD kwaliteit af te spelen. De prestaties bij het up- en downloaden zijn beoordeeld op succesratio’s en snelheid. Bij de YouTube testen is tevens gekeken naar het aantal afspeelpogingen zonder interrupties. De resultaten laten zien dat Vodafone en KPN topprestaties leveren met succesratio’s in veel gevallen boven de 99 procent in grote steden, kleinere steden en onderweg.

In deze nek-aan-nek race komen Vodafone en KPN over de streep met een score die duidelijk beter is dan de netwerken in andere landen. Met 2 punten meer is Vodafone de winnaar van deze benchmark en ontvangt het ‘best in test’ keurmerk, dankzij een zeer goede spraakdienst in de grote steden en de hoogste betrouwbaarheid bij het streamen van YouTube video’s.

KPN, het grootste netwerkbedrijf in Nederland, blinkt uit in de kleinere plaatsen en op wegen en laat hiermee zien een zeer goede dekking te hebben in heel Nederland. Het 4G-only netwerk van Tele2 is nog in ontwikkeling maar laat voor bepaalde testen nu al een topprestatie zien. Verder geldt dat Tele2 resultaten haalt die op dit moment beter zijn dan buitenlandse netwerken. Het is interessant om te zien waar Tele2 zal staan wanneer het netwerk volledig is uitgerold en Voice over LTE de standaard wordt.

Cees de Zeeuw, Regionaal Directeur Benelux P3 communications stelt: ‘In deze eerste benchmark hebben we de spraak- en data diensten van Tele2, KPN en Vodafone getest. Als Nederlander ben ik er trots op om te kunnen zeggen dat onze Nederlandse netwerken tot de beste in Europa behoren.’

‘Het is heel belangrijk dat onze testresultaten de smartphone ervaring van alle gebruikers laten zien. Daarom hebben we niet alleen in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam getest, maar ook in de minder bevolkte gebieden van het land en op de weg’, legt Pieter Waasdorp uit, hoofdredacteur van Connexie. ‘Door elk jaar een nieuwe benchmark uit te voeren zullen we de netwerk evolutie kunnen volgen om te laten zien wat er mogelijk is en wat er aan komt.’

Bernd Theiss, redacteur van connect: “Deze eerste mobiele netwerk test van connect, Connexie en P3 communications in Nederland laat drie netwerken zien die het zeer goed doen zeker ook in een internationale vergelijking.’

Verdere informatie

Helaas kunnen we geen resultaten van T-Mobile laten zien in deze eerste P3 Connect mobile benchmark.Gedurende de meetperiode in Mei-Juni 2015 was T-Mobile midden in een grootschalige modernisering van hun netwerk, waardoor de meetresultaten geen eerlijke representatie zouden geven van de normale prestaties van T-Mobile.T-Mobile is voorstander van dergelijke publieke metingen, maar de moderniseringsactiviteiten konden niet meer worden uitgesteld of stilgelegd gedurende deze periode.

Bekijk de video introductie hier:

www.p3-group.com/P3-connect-Mobile-Benchmark-NL-Video

Lees het volledige test rapport hier:

www.p3-group.com/P3-connect-Mobile-Benchmark-NL-Report-english

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel