Minder bereik binnen? Wij testen de Vodafone Femtocell

Het lijkt wel of het bereik van mobiele telefoons binnenshuis of op kantoor sinds de introductie en uitrol van 4G in Nederland steeds minder wordt. Om ook binnen goed ontvangst te hebben, beidt Vodafone sinds enige tijd een zogenaamde femtocell aan. Een femtocell is eigenlijk een soort kleine prive zendmast met een laag zendvermogen.

Een handig apparaat dat via internet verbonden wordt met het netwerk en zo theoretisch het 3G-bereik binnen de vier muren sterk moet verbeteren. Op de redactie is het Vodafone signaal erg slecht. Wij konden of overstappen op een ander netwerk of een femtocell installeren. Wij kozen voor de laatste optie.

De femtocell wordt compleet geleverd inclusief netwerkkabel en een bijzonder duidelijke handleiding. Voordat je de femtocell kunt gebruiken moet je deze eerste via de Vodafone website registreren – huisadres en mobiel telefoonnummer geven – en wordt het apparaat meteen geactiveerd.

Vervolgens steek je de femtocell in het stopcontact en verbind je het apparaat met via het interne netwerk om zo toegang tot internet te krijgen. Daarna begint het lange wachten. De femtocell begint met installeren en dat duurt echt een tijd. Volgens de handleiding tussen de 10 en wel 60 minuten.

Op de femtocell zitten drie kleine verlichte pictogrammen als deze alle drie constant blijven branden dan werkt de zender. En werken doe ie. De verbetering van het signaal is opzienbarend. Het bereik is ongeveer 30 meter en dat betekent dat het signaal in het hele pand geoptimaliseert is. Op de femtocell kunnen maximaal acht gebruikers tegelijk worden aangesloten.

Toch een paar kanttekeningen. De cel ondersteunt alleen 3G en geen 4G. In de praktijk is dit geen probleem omdat huizen en kantoren bijna altijd WiFi hebben. Belangrijker is de constatering dat het verbeterde signaal verre van stabiel is. Soms heb je vol bereik en op andere moment valt het signaal bijna weg. Hoewel het toeval kan zijn, lijkt het als je op een mobiele telefoon terugschakelt van 4G naar alleen 2G (GSM) het bereik substantieel wordt verbeterd. Maar dit kan ook toeval zijn.

Heb je minder signaal thuis of op kantoor dan is deze SignaalPlus een aanrader. In sommige gevallen wordt de femtocell zelfs gratis door Vodafone geleverd. Onze femtocell is ons ter beschikking gesteld door de Vodafone's solution partner Telecom en ICT Zaken BV uit Bleiswijk.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel