Meer tijd voor zorg door nieuwe app MyCo van Vodafone

Communicatie in de zorg wordt mobieler en steeds bedrijfskritischer. Dat is samengevat de uitkomst van een grootschalig onderzoek dat Ascom, gespecialiseerd in het efficiënter maken van zorgcommunicatie, heeft laten uitvoeren in de zorgsector. Dit onderzoek ligt weer ten grondslag aan een innovatieve nieuwe oplossing waar Vodafone en Ascom intensief bij samenwerken: Myco. Met dit communicatieconcept (My Companion), gebaseerd op een speciale smartphone, heeft de verpleegkundige alle relevante informatie die nodig is om zorg te verlenen letterlijk in de hand. Op dit moment is Vodafone druk aan het testen op het netwerk, in het voorjaar van 2015 zal Myco ook in Nederland op de markt komen.

Ascom is een grote aanbieder van kritische communicatiemiddelen in de zorgsector. Vodafone levert ook steeds vaker oplossingen in de zorgsector, dus beide partijen kwamen elkaar al regelmatig tegen omdat oplossingen van Vodafone en Ascom elkaar goed aanvullen. Aanleiding voor een meer intensieve samenwerking is een onderzoek in de zorg dat Ascom heeft uitgevoerd, waaruit bleek dat communicatie in de zorg zowel steeds mobieler als kritischer wordt. Tegelijkertijd is er een grote diversiteit aan technologieën in gebruik. Met name in de Nederlandse markt is er sprake van verouderde oplossingen, bijvoorbeeld op basis van DECT-technologie. Ascom wil die communicatie met hun oplossingen juist baseren op de platformen van A-leveranciers als Vodafone. Daar is het verzoek uitgekomen tot samenwerking bij het ontwikkelen en op de markt aanbieden van Myco via het 4G-netwerk. Vodafone levert Ascom de kennis op het gebied van acceptatie van toestellen op mobiele netwerken met als doel het device naar de markt te brengen. Op dit moment is Vodafone volop bezig om de oplossing te testen. In het voorjaar zal Myco in Nederland beschikbaar komen voor de zorg.

Meer tijd voor zorg

Uit het onderzoek waar Ascom het Myco-concept op heeft gebaseerd blijkt dat verpleegkundigen relatief weinig tijd besteden bij het bed van de patiënt. De handelingen van verpleegkundigen zijn door de onderzoekers gedetailleerd in kaart gebracht, en hieruit bleek dat zorgpersoneel een groot deel van de tijd besteden aan heen en weer lopen om zaken te zoeken. Tegelijkertijd worden ze overweldigd door een grote hoeveelheid signalen waar ze op moeten reageren. De technologieën die momenteel worden gebruikt om te communiceren zijn divers. Zorginstellingen werken met een combinatie van vaste lijnen, pagers, DECT, WiFi en mobiele telefonie. Dit maakt integratie van de bestaande toepassingen complex. Bovendien verloopt vervanging van oude technologie door bezuinigingen in de zorg langzaam, waardoor communicatie vaak verloopt via legacy-systemen die aan het eind van hun levenscyclus zijn aangekomen.

Informatie naar de verpleegkundigen brengen

Ascom wil hier met Myco verandering in brengen. Dit concept bestaat uit een slim toestel dat gebruik maakt van de bestaande mobiele netwerktechnologie van Vodafone. Het concept van Ascom is erop gericht de informatie naar de verplegers te brengen, in plaats van de situatie waar ze zelf op zoek moeten gaan naar de informatie. Myco is volledig ontworpen op basis van de werkwijze van verpleegkundigen. Zo heeft het toestel heeft onder meer een display aan de bovenkant zodat gebruikers de melding kunnen lezen door snel even naar beneden te kijken. De batterij gaat zeker voor de duur van een gemiddelde dienst mee. Ook maakt Myco de vele alarmmeldingen overzichtelijk door onderscheid te maken op basis van vooraf ingegeven classificaties. Prioriteiten krijgen verschillende kleurcodes en eigen geluidssignalen. Indien nodig worden andere activiteiten op het toestel gepauzeerd. Hiermee weet de verpleegkundige dus direct wat er aan de hand is. Met dit communicatiedevice heeft de verpleegkundige dus alle relevante informatie die nodig is om zorg te verlenen letterlijk in de hand, waar zowel de patiënt als de professionele verpleegkundige baat bij hebben.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel