KPN verliest

KPN heeft de resultaten van het laatste kwartaal van 2013 vandaag gepubliceerd. De omzet is uitgekomen op € 2.06 en dat is 14% lager dan in het laatste kwartaal van 2012. Wel wist KPN in vergelijking met 12 maanden eerder het verlies te beperken tot € 108 miljoen. Dat was € 263 miljoen een jaar eerder.

KPN kon haar marktaandeel in de zakelijke markt redelijk op peil houden. De  omzet daalde licht met 8,5%. Maar vooral in de mobiele consumentenmarkt had het bedrijf het zwaar. De omzet in dit segment daalde met 13% vooral door het minder verkopen van toestellen en een verdere achteruitgang van het bel- en sms-verkeer.

Over het hele jaar ging de omzet van KPN met 13% naar beneden en kwam uit op € 8,5 miljard. De nettowinst was € 293 miljoen voor het hele jaar. Hoewel substantieel was het toch ruim 7% lager dan in 2012.

De financiële vooruitzichten voor 2014 zijn redelijk positief. Zo gaat het bedrijf verder reorganiseren en gaan er opnieuw tussen de 1.500 en 2.000 arbeidsplaatsen verloren. Ook wordt er veel minder geïnvesteerd. In 2013 was dit nog € 1,6 miljard vooral door de versnelde uitrol van 4G. De geplande verkoop van E-Plus aan Telefónica levert het bedrijf veel cash op en een aandeel van 20,5% in Telefónica Deutschland.

Maar dezelfde verkoop heeft ook een keerzijde. Het maakt het bedrijf minder aantrekkelijk als potentiële overnamekandidaat. Waren wij eerder positief over de kansen dat Carlos Slim toch nog KPN zou gaan overnemen, nu zijn wij hierover veel gematigder. De Mexicanen gaan KPN waarschijnlijk niet kopen, maar wellicht het Spaanse Telefónica. Het aandeel KPN staat na publicatie van de cijfers op € 2,65 en dat is 1,6% lager dan de slotkoers van gisteren.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel