KPN stichting stopt de Mexicanen

In de media vliegen je de berichten je om de oren over het blokkeren door de stichting Preferente Aandelen B KPN van de geplande overname door América Móvil (AMX) van KPN. Wat is nu precies die stichting, wie zit er achter en hoe werkt het? En is dit allemaal goed voor KPN?

Allereerst: de stichting is van KPN en is enkele jaren na de privatisering van dit oude staatsbedrijf in 2006 opgericht om de 'continuïteit, zelfstandigheid en of identiteit' van KPN te beschermen bij een vijandig geachte overnamepoging. Blijkbaar is dat volgens de stichting nu het geval.

Bij de vorming van deze stichting is natuurlijk heel goed nagedacht hoe de beschermingswal moest worden opgericht. Bij uitgifte van preferente aandelen B (call-optie) hoeft de stichting slechts 25% van de nominale waarde van € 0,24 per aandeel te storten. Zelfs de financiering hiervan, die in de praktijk dus gering is, door twee Nederlandse banken is geregeld. Met deze aandelen is een meerderheidsbelang gegarandeerd. Conclusie: het is kinderlijk eenvoudig om met heel weinig geld KPN te beschermen.

In het bestuur van de stichting zitten, zoals je zou kunnen en mogen verwachtne, enkele zwaargewichten met een enorm zakelijk en politiek netwerk. Voorzitter is Jacques Schraven, voormalig president-directeur van Shell en voormalig voorzitter van VNO-NCW. De leden zijn Hans Zwarts (voormalig Randstad en Raad van toezicht ING), Jan Klaassen (Voormalig KPMG) en Peter Wakkie (voormalig Ahold en commissaris ABN AMRO), Pieter Bouw (voormalig KLM) . Hoewel de stichting zelfstandig opereert heeft het toch dezelfde juridische adviseur als KPN in deze strijd en dat is Allen & Overy.

Tot zover de stichting. Nu de vraag is dit allemaal in het belang van KPN? KPN is natuurlijk een ruim begrip. Wie is KPN? Is KPN het merk, de serviceverlener, de werkgever, de werknemers of toch de aandeelhouders? Voor KPN als bedrijf is een overname door de Mexicanen een zegen. Het bolwerk dient nodig afgestoft te worden. Alleen dan is de continuïteit verzekerd en dat is positief voor de werknemers en klanten. In onze ogen dient de stichting vooral het belang van de aandeelhouders. Immers, na het verhogen van het bod door Telefónica op KPN's Duitse dochter E-plus had men verwacht dat AMX ook hun bod op KPN zou verhogen. Dat is uitgebleven en nu komt dus ook de stichting in actie.

Reactie van de beurs. Het aandeel KPN staat op dit moment 4,15% lager.

Door: Zuur

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel