KPN start met Fon test in Amsterdam

Op 2 april start KPN een test op Amsterdam IJburg met KPN WiFi met Fon HotSpots. Alleen in dat gebied worden de modems geactiveerd voor KPN WiFi, daarna gaan wij gefaseerd uitrollen in Nederland.

Op dit moment heeft KPN al ongeveer 2.500 WiFi HotSpots in Nederland, voornamelijk op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals bijvoorbeeld NS stations, vakantieparken en horeca gelegenheden. Hier komen, na de uitrol, straks de KPN WiFi met Fon HotSpots bij. Fon is een wereldwijd WiFi netwerk, waarbij de Fon leden een beetje van hun eigen (thuis) WiFi delen en daarvoor gratis toegang krijgen tot de miljoenen andere Fon HotSpots, wereldwijd.

Test op IJburg

KPN begint de test op Amsterdam IJburg onder 900 klanten. De test zal ongeveer 6 tot 8 weken gaan duren en in die tijd meten wij hoeveel klanten het gaan gebruiken, hoeveel klanten hun modem aan laten staan en of het goed te gebruiken is. Daarnaast zullen wij testen wat klanten van deze dienst vinden. De verwachting is dat we na deze pilotperiode zullen overgaan tot een gefaseerde uitrol over heel Nederland. Hierdoor verwachten we dat we aan het eind van dit jaar tussen de 800.000 en 1 miljoen modems geactiveerd hebben.

Hoe werkt het precies?

KPN activeert de modems van klanten in het gebied waar de uitrol plaats vindt. We starten daarbij met de modems die al geschikt zijn voor Fon. De veiligheid van het eigen WiFi netwerk van onze klanten blijft gewaarborgd. We zetten een aparte verbinding open, waardoor je niet op het thuisnetwerk van de klanten kan komen. De Fon gebruiker krijgt een ander IP adres dan het thuisnetwerk, waardoor als je je modem openzet, je niet aangesproken kan worden op hetgeen de Fon gebruiker op jouw verbinding doet.

Op basis van de bevindingen uit de pilot en de evaluatie van de klanten zullen we vervolgens gaan bepalen of en welke modems vervangen gaan worden voor het gebruik van Fon. Op dit moment zijn niet alle modems geschikt voor deze functionaliteit, hierop wordt de dienst dan ook niet geactiveerd. Doordat wij jaarlijks honderdduizenden modems vervangen bij klanten, zullen in de loop van de tijd al onze klanten gebruik kunnen maken van Fon. Klanten met een ongeschikt modem krijgen voorlopig wel toegang tot alle KPN WiFi HotSpots met Fon in Nederland.

WiFi en 4G

WiFi is een mooie aanvulling op 4G. Hotspots zijn met name voor plaatsen waar de klant op 1 plek is, het voordeel van 4G boven WiFi is dat het overal beschikbaar is. Het biedt onze klanten een vloeiend bereik, zonder onderbrekingen en het is vaak sneller dan WiFi. Aan het einde van het eerste kwartaal is 4G bij KPN in heel Nederland beschikbaar.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel