KPN gaat sneller betalen. Tuurlijk!

KPN weet het mooi te brengen: "KPN en aantal leveranciers maken afspraken over verkorten van betalingstermijnen". Kinkt te mooi om waar te zijn. Zeker omdat KPN bekend staat om haar ultra lange betalingstermijn. Zo werden bijna alle leveranciers onder Scheepbouwer voor het blok gezet om een termijn van minimaal negentig dagen te accepteren. Deed je niet mee, dan lag je eruit bij KPN. En vaak wist de financiële afdeling van het groene netwerk dit ook nog tot het uiterste te rekken, aldus ingewijden.

Nu lijkt KPN handig gebruik te maken van een situatie die zij zelf gecreëerd hebben. Wil je als leverancier op tijd betaald worden of zelfs nog eerder, dan kan dat. Wel moet je dan een extra korting aan KPN geven. Tja, met recht een sigaar uit eigen doos. Nog geen twee jaar geleden stuurde hetzelfde KPN al haar leveranciers een brief, waarin zonder meer werd geëist dat de prijzen met 10% omlaag moesten. En nu dus dit.

Kijk zelf maar naar het persbericht van KPN hierover:

KPN heeft een aantal van zijn leveranciers het voorstel gedaan om de betalingstermijn te verkorten. Een groot aantal van deze leveranciers is hierop ingegaan en met hen zijn vervolgens afspraken gemaakt om de betalingstermijn te verkorten, in ruil voor kortingen. Deze afspraken leiden zowel voor KPN als leveranciers tot meer financiële flexibiliteit. Als gevolg van deze afspraken zal KPN in het vierde kwartaal betalingen doen van ongeveer EUR 225 miljoen. Deze eenmalige betalingen zullen worden aangemerkt als een aanpassing in fasering en vallen daarom buiten de definitie van KPN’s outlook.

De kortere betalingstermijnen maken KPN ook flexibeler in zijn leverancierskeuze. Dit leidt tot een meer flexibele en lagere kostenbasis. De nieuwe afspraken met leveranciers passen binnen de strategie van KPN om de opbrengst van de verkoop van E-Plus aan te wenden om de financiële flexibiliteit te vergroten en de uitvoering van KPN’s strategie in Nederland en België te ondersteunen.

Jan Kees de Jager, CFO van KPN:

“We zijn blij dat we met onze leveranciers afspraken hebben kunnen maken over kortere betalingstermijnen in ruil voor aantrekkelijke kortingen. Deze overeenkomst past in een belangrijke reeks transacties waarmee we onze balans hebben vereenvoudigd en onze financiële flexibiliteit hebben vergroot. Hieronder vallen ook de aankoop van Reggefiber, de terugkoop van obligaties en de omzetting van de actieve KPN-pensioenfondsen.”

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel