Inval hoofdkantoor van Russische netwerk VimpelCom in Amsterdam

Het Nederlandse openbaar ministerie heeft gisteren een inval gedaan bij de Russische operator Vimpelcom. Hun hoofdkantoor - in Nederland gevestigd vanwege belastingvoordelen - aan de Claude Debussylaan in Amsterdam is door rechercheurs bezocht en naar verluidt zijn er documenten meegenomen. Vimpelcom heeft de inval inmiddels bevestigd via een bericht op hun website.

Eén en ander zou volgens Vimpelcom te maken hebben met Oezbekistan. Vimpelcom is genoteerd aan de NASDEQ in New York en daarom doet ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC mee aan dit onderzoek. Al in 2012 maakte Vimpelcom bekend dat zij een onderzoek verwachtte naar mogelijk omkoping bij hun Oezbekistanse dochter de operator Unitel. Unitel zou bij het verwerven van frequenties grote bedragen onder tafel aan de Oezbeekse president Karimov hebben gegeven.

In 2012 had Vimpelcom een omzet van € 16,7 miljard en is hiermee in grootte het vijfde netwerk ter wereld. Het bedrijf is actief in Rusland en de voormalige Sovjet republieken, maar ook in onder andere Italië (100% eigenaar van WIND), Cambodja, Algerije, Bangladesh, Pakistan, Zimbabwe en Canada. 42,9% van de aandelen zijn in het bezit van de Noorse operator Telenor. Wereldwijd werken er ruim 66.000 mensen bij Vimpelcom.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel