Helemaal zo slecht nog niet voor KPN

De Mexicaanse mobiele telefoon gigant America Movil, eigendom van de rijkste man ter wereld Carlos Slim, is er in geslaagd om 20,92% van KPN’s aandelen te kopen. Hun doel is rond de 28% te krijgen waardoor zij wellicht in de praktijk het voor het zeggen gaan krijgen bij KPN. Immers in de regel komen altijd maar rond de 50% van de stemgerechtigde aandeelhouders daadwerkelijk op een aandeelhoudersvergadering. Met 28% heb je dan heel simpel een meerderheid. 

De aankopen gingen toch nog snel toen bleek, zoals Telebeeld gisteren berichtte, dat KPN er niet in was geslaagd om hun Duitse tak E-Plus aan O2 Germany te verkopen. O2 is eigendom van het Spaanse Telefonica, dat hard getroffen is door de crisis op hun thuismarkt. Dit te samen met een plotselinge afwaardering door een kredietbeoordelaar deed de deur definitief dicht voor het samensmelten van O2 (overigens kleiner dan E-Plus) en de Duitse tak van KPN. Aandeelhouders kozen eieren voor hun geld na dit nieuws en verkochten massaal hun aandelen tegen een premium aan Movil. Base, KPN België, staat overigens nog wel in de etalage.

Er zit niets anders op voor KPN dan toch maar te gaan samenwerken met de Mexicanen. Dit kan overigens heel veel voordelen opleveren. KPN is een relatief kleine speler op de markt. Door het bundelen van het inkoopvolume met America Movil en Telekom Austria Group, in dit bedrijf heeft Movil net ook ruim 21% van de aandelen gekocht, kan een enorm schaalvoordeel worden behaald. In de praktijk betekent dit dat hun inkoopprijzen dichter in de buurt komen van T-Mobile en Vodafone. T-mobile koopt overigens al samen in met Orange in Europe.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel