China niet meer interessant voor Telefonica?

Afgelopen zondag maakte the Spaanse Telefonica bekend dat het zich gedeeltelijk terug gaat trekken uit het Chinese Unicom. Unicom is de tweede network operator in China en is in 2008 samengegaan met China Netcom. Hoewel de Chinese overheid een grootaandeelhouder is worden aandelen Unicom verhandeld in China, Hongkong en op Wallstreet (ticker: CHU). De omzet was in 2010 maar liefst $ 25,99 miljard met een geschatte winst van $ 584 miljoen.

In 2009 kreeg Telefonica 9,7% van Unicom en de Chinese kregen een 1,4% belang in Telefonica. Telefonica’s aandeel wordt nu teruggebracht naar slecht 5%. Het schijnt dat de Spanjaarden ruim $ 1,3 miljard in cash krijgen die ze moeten gebruiken om hun gigantische schuldenlast te verminderen.Westerse telecom netwerkbedrijven trekken zich steeds meer terug uit China. Eerder, in 2010, is Vodafone Telefonica al voorgegaan, toen het zich terugtrok uit China Mobile voor een recordbedrag of $ 6,5 miljard. Niet slecht.

Chinese telecom bedrijven zelf actief in Europa?

Chinese telecom bedrijven zijn echter zelf wel heel actief in Europa. Er gaan geruchten dat zij een van de grootste Poolse operatoren gaan overnemen. Naast het kopen van aandelen gaan zij zelf ook nadrukkelijke commerciële activiteiten starten. Al in begin januari kondigde China Telecom Europe (CTE) aan in de UK een MVNO te beginnen. Zij gaan gebruik maken van het netwerk van Everything Everywhere (joint venture van T-Mobile en Orange) en richten zich vooral op de Chinezen in Londen, studenten en zelfs Chinese vakantiegangers. De services zullen allemaal in het Chinees beschikbaar komen en zullen goedkoop bellen naar China mogelijk maken. Het is de verwachting dat deze nieuwe Chinese speler ook in andere landen zijn services gaat aanbieden.

KPN is naarstig opzoek naar een partner om het Mexicaanse Movil van zich af te houden. Het zou Telebeeld niet verbazen als de redding weleens uit het Verre Oosten zou kunnen gaan komen.

De redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel