Britten en Amerikanen breken in bij Gemalto

De Amerikaanse en Britse geheime diensten hebben ingebroken bij Gemalto - een Franse bedrijf dat genoteerd is op de beurs in Amsterdam - aldus bericht ‘The Intercept’ op basis van geheime documenten die afkomstig zijn van Edward Snowden. Gemalto is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren beveiligen van chips en simkaarten, die bijvoorbeeld in mobiele telefoons en tablets, paspoorten, bankpassen en creditcards worden gebruikt. De Britten en Amerikanen hebben braken in 2010 in op het computers van het bedrijf.

Met de op deze manier ontvreemde informatie kunnen de geheime diensten mobiele communicatie eenvoudig monitoren, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden. Er hoeft immers geen data afgetapt te worden. Bovendien laat deze manier van datavergaring geen sporen achter bij de providers. Met de versleutelingen kunnen bovendien eerder onderschepte data worden ontcijferd.

Gemalto neemt de publicatie van Intercept bijzonder serieus en gaat de hack tot op de bodem uitzoeken, meldde het bedrijf in een verklaring. ”Naar wat we nu weten was het doel van de hack niet Gemalto zelf, maar zochten de hackers een manier om zo effectief mogelijk in te breken om zo veel mogelijk data van mobiele telefoons te verkrijgen", aldus Gemalto.

Nederlandse klanten

Eerder meldde bestuurder Paul Beverly tegen Intercept dat het belangrijkste is om er achter te komen hoe de hack is gepleegd. ,,Daardoor kunnen we elke maatregel nemen om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Ook willen we zeker weten dat telecomproviders die we als klant hebben geen hinder ondervinden.''

Gemalto heeft naast T-Mobile en veel financiële instellingen ook overheden als klant, zoals de Nederlandse. Ook KPN, Vodafone, ABN Amro en ING behoren tot de klantenkring van het bedrijf.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel