Met alle reclame-activiteiten van de grote providers kan niemand meer om 4G heen. Allemaal schreeuwen ze het hardst dat ze het beste en het snelste netwerk hebben. Maar ook de prijsbewuste consument gaat steeds vaker op zoek naar 4G en komt dan juist vaak uit bij de kleinere providers.

Meer vraag naar 4G

4G-logoSinds halverwege September is de vraag naar 4G explosief gestegen. Uit data van Eensim blijkt dat meer dan 1.5x zoveel bezoekers hebben gezocht naar een sim only abonnement met 4G vergeleken met de periode daarvoor. De vraag is daarna niet meer gedaald, wat er op lijkt te duiden dat 4G inmiddels behoorlijk ingeburgerd is. Toch zoekt nog tweederde van de bezoekers naar een nieuw abonnement, zonder specifiek op zoek te zijn naar 4G-bundels.

Ook providers melden een groei van het aantal 4G gebruikers. Zo had KPN in April dit jaar al 1 miljoen klanten met 4G, Vodafone en T-Mobile blijven daar wat op achter. Hierin wordt niet meegenomen of deze abonnees ook daadwerkelijk gebruik maken van 4G, daarvoor moet je immers een smartphone hebben die 4G ondersteunt. Het werkelijke 4G gebruikt ligt in werkelijkheid dus een stuk lager.

De toekomst van 4G

Op dit moment heeft KPN als enige provider dekking in heel Nederland. Vodafone en T-Mobile timmeren hard aan de weg, en beloven volledige landelijke dekking tegen het einde van 2015. Woon je in de randstad dan heb je wat meer keus, daar bieden de drie netwerk-operators vrijwel overal 4G aan. Nieuwkomer Tele2 begint in januari 2015 met de uitrol van haar eigen 4G netwerk.

Niet alleen wordt de 4G dekking steeds beter, ook wat betreft de download (en upload) snelheid is er nog ruimte voor verbetering. Waar nu theoretische snelheden van 25 tot 75 Mb/s mogelijk zijn wordt dit met de inzet van 4G+ verhoogt naar meer dan 200 Mb/s. In de praktijk liggen deze snelheden overigens een stuk lager: 30 Mb/s is een realistischer praktisch maximum voor het huidige 4G netwerk.

Goedkoper 4G: het kan bij de kleinere providers

Na de primeur van het eerste landelijk dekkende 4G netwerk stelt KPN langzaamaan haar netwerk open voor de kleinere providers. Groot voordeel van een kleinere provider is dat de kosten meestal stukken lager liggen. Zo biedt Simyo (overigens 100% dochter van KPN) een abonnement met 100 belminuten en 200 MB data aan voor €15,- terwijl KPN zelf €22,50 per maand vraagt voor een vergelijkbaar abonnement. Ook Youfone duikt onder de KPN prijs, door een abonnement met 250 minuten en 1000 MB aan te bieden voor €20,- per maand, waar KPN €32,50 vraagt (wel met onbeperkt belminuten, maar als je die niet nodig hebt blijft het een stuk duurder).

Overigens is 4G niet altijd het goedkoopste bij de kleinere providers. T-Mobile zit momenteel erg scherp met haar 4G bundel tarieven. Voor het eerder genoemde abonnement met 200 minuten en 1000 MB ben je bij T-Mobile al klaar voor €17,50 (dus €2,50 per maand goedkoper dan het kleinere Youfone). Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk op te merken dat T-Mobile nog geen landelijk 4G netwerk heeft.

Sim only en 4G: de perfecte combinatie

Nu smartphones steeds langer meegaan koopt lang niet iedereen meer elk jaar een nieuw toestel. Bovendien: nu ook bij het grote publiek duidelijk wordt dat de ‘gratis telefoon’ bij het abonnement helemaal niet zo gratis is (immers, de abonnementskosten liggen een stuk hoger), kiezen steeds meer consumenten voor een sim only abonnement (bijna de helft van alle abonnementen is een sim only abonnement).

Nu steeds meer providers 4G aanbieden wordt het aanbod van sim only met 4G ook steeds groter. Op dit moment kan er al gekozen worden uit 8 verschillende providers, en dit zullen er alleen maar meer worden (denk bijvoorbeeld aan Tele2, dat haar eigen 4G netwerk uit gaat rollen in 2015). Dat er uit zoveel partijen gekozen kan worden is alleen maar goed voor de portemonnee, de concurrentie zorgt voor lagere prijzen en beter passend aanbod.

Welke provider moet ik kiezen voor mijn 4G abonnement

Ten eerste is het van belang om te kijken of je smartphone 4G ondersteunt, en als dat zo is: op welke frequentie. Om het nog wat ingewikkelder te maken bieden verschillende providers namelijk 4G op verschillende frequenties aan. Als we de iPhone 5 als voorbeeld nemen, dan blijkt dat deze alleen 4G ondersteunt op de 1800 Mhz frequentie. Op dit moment bieden alleen Vodafone en T-Mobile 4G op die frequentie. Bij KPN kun je dus voor 4G niet terecht met je iPhone 5!

In de onderstaande tabel zie je welke providers van welke frequentie gebruik maken. Dit kun je vergelijken met de specificaties van je telefoon om te checken of je voor 4G terecht kunt.

ProviderFrequentie(s)Opmerkingen
KPN 800/1800/2600 Op dit moment alleen 800 Mhz, landelijke dekking
T-Mobile 1800/2600 Op dit moment alleen 1800 Mhz, geen landelijke dekking
Vodafone 800/1800/2600 Op dit moment alleen 800 Mhz, geen landelijke dekking
Tele2 800/2600 Netwerk nog niet actief, start uitrol in 2015

Om te zien welke providers 4G bieden bij jou in de buurt kun je gebruik maken van de 4G dekking checker (o.b.v. je postcode).

Weet je bij welke netwerken je terecht kunt, dan is het een kwestie van prijzen vergelijken. De praktische snelheden van de verschillende providers ontlopen elkaar niet veel, en zijn erg afhankelijk van je locatie. Met onzevergelijker kun je precies zien welk abonnement het beste bij jou past voor de laagste prijs.

Conclusies

Na de snelle uitrol van het KPN 4G netwerk komen er steeds meer (kleinere) providers bij die ook 4G aanbieden. In combinatie met een sim only abonnement kun je daardoor zeer voordelig gebruik maken van het snelle netwerk. Wel is het zaak goed uit te zoeken welke provider bij jou in de buurt dekking biedt en of jouw toestel ondersteunt wordt door de provider. Is dat