Waarom ging Apple's saffierglas leverancier failliet?

GT Advantaged, de maker van saffierglas, heeft maandag surseance van betaling aangevraagd. De eerste stap op weg naar haar faillissement. De toekomst van het bedrijf zag er zo rooskleurig uit toen Apple begin dit jaar besloot € 458 miljoen in GT te investeren.

Eigenlijk was het geen investering maar een vooruit betaling voor toekomstige leveringen. Met deze kapitaalinjectie kon GT haar productie op gang brengen voor Apple. Het was de bedoeling dat Apple het saffierglas zou gaan gebruiken voor de iPhone 6 en 6 Plus. Helaas voor GT was de kwaliteit van het glas zo slecht dat Apple noodgedwongen moest overstappen naar de concurrent. De nieuwe iPhones hebben gewoon nog Gorilla Glass. De Apple Watch zou worden voorzien van saffierglas,

Overigens heeft Apple nooit het volledig bedrag betaald maar slechts € 348 miljoen. Wellicht zagen zij de bui al hangen. Omdat er nu surseance – in Amerika heeft dat chapter 11 – in aangevraagd kan Apple haar reeds overgemaakt geld niet meteen terug eisen.  De curator gaat nu onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is.

De oprichter van GT, Thomas Gutierrez, heeft sinds februari overigens 700,000 aandelen is zijn bedrijf verkocht dat hem € 7,9 miljoen opleverde. Vlak voor de aankondiging dat Apple geen saffierglas ging gebruiken verkocht hij nog een grote partij aandelen. Als dat geen handel met voorkennis is.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel