TomTom ziet winst verdampen in 2013

TomTom heeft het lek nog niet boven. Het bedrijf maakte vandaag de cijfers over het vierde kwartaal van 2013 bekend en meteen ook over het hele jaar. Omdat de meeste omzet nog steeds uit de verkoop van losse navigatiekastje (PNDs) moet komen, staat het Amsterdamse bedrijf er niet goed voor. En deze markt neemt de komende maanden alleen nog maar verder af. Daarnaast is TomTom afhankelijk van inbouw navigatiesystemen in nieuwe auto's. Ook deze markt heeft het op dit moment erg lastig.

In 2013 daalde de omzet met 9% in vergelijking tot 2012 en is uitgekomen op € 963 miljoen. Belangrijker is dat de nettowinst slechts € 3 miljoen bedroeg en dat is zelfs 97% lager dan in 2012. Wel moet hierbij worden aangetekend dat vorig jaar de winst geflatteerd werd door een belastingmeevaller van ruim € 80 miljoen.

Wat gaat TomTom dit jaar doen? Volgens Harold Goddijn, oprichter en CEO van TomTom, neemt de omzet verder af tot € 900 miljoen en ook de winst zal verdampen. Wel gaf Goddijn aan dat het navigatiebedrijf zich verder gaat richten op de automarkt, het leveren van hoogwaardige verkeersinformatie aan derden en hun nieuwe sporthorloge-lijn. HD Traffic, de verkeersinformatie van TomTom, is nu ook beschikbaar in China, Taiwan en Singapore.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel