Samsung en minister Opstelten trekken samen op tegen smartphonediefstal

Jaarlijks worden er in Nederland circa 26.000 smartphones gestolen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Samsung gaan een samenwerking aan om dit maatschappelijke probleem tegen te gaan. Vanaf de introductie van de Galaxy Note 4, neemt Samsung de heractiveringsvergrendeling standaard als optie mee in het installatiemenu van Nederlandse high-end toestellen. Hiermee is een gestolen toestel op afstand terug te vinden, te wissen en te blokkeren en wordt hij waardeloos voor dieven. Nederland heeft hiermee een wereldwijde primeur op het gebied van mobiele veiligheid. Minister Opstelten neemt 4 oktober het eerste exemplaar van de Galaxy Note 4 symbolisch in ontvangst in het Samsung Executive Briefing Center in Delft.

De heractiveringsvergrendeling zorgt ervoor dat de gebruiker er zelf eenvoudig voor kan zorgen dat een gestolen smartphone waardeloos en onbruikbaar wordt. De smartphones van Samsung kunnen dan bij diefstal niet teruggezet worden naar de fabrieksinstellingen. Daarmee wordt het toestel onverkoopbaar. Ook voorkomt deze functie dat de dief bij foto’s, contacten en documenten kan.

‘‘Met de invoering van deze maatregel loopt Nederland voorop, omdat wij het eerste land ter wereld zijn waar Samsung dit doet. Zelfs in de Verenigde Staten, waar dit onderwerp ook hoog op de agenda staat, worden de nieuwe toestellen pas vanaf 2015 met deze maatregel uitgerust’’, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. ‘’We kijken daarom uit naar een succesvolle samenwerking tussen de Nederlandse overheid en Samsung.”

“Als marktleider in mobiele telefonie nemen wij graag onze verantwoordelijkheid. Daarom hebben wij in nauw overleg met de minister van Veiligheid en Justitie vanaf ons nieuwste toestel de heractiveringvergrendeling standaard meegenomen in het installatieproces. Het wordt hiermee makkelijker dan ooit om je smartphone tegen diefstal te beschermen’’, vertelt Menno van den Berg, Managing Director Samsung Nederland. ‘‘Als iedereen zijn toestel op deze manier instelt, zal de interesse van dieven voor smartphones verdwijnen, zoals dat met de autoradio is gebeurd. Sloop je die nu uit het voertuig, dan is hij waardeloos. Dan vinden dieven geen kopers en dan stopt het vanzelf.”

Sectorcampagne ‘Maak je smartphone ‘BoefProof’
Voorafgaand aan de Week van de Veiligheid, gaf minister Opstelten vandaag de aftrap aan de campagne ‘Maak je smartphone BoefProof’. Deze voorlichtingscampagne heeft als doel om Nederlanders te informeren en te activeren om hun smartphone waardeloos te maken voor dieven. De campagne is een samenwerking tussen het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de telecomsector, verenigd in branchevereniging Nederland ICT. Het gaat hier om de grote mobiele telecomproviders KPN, T-Mobile, Tele2, Vodafone, ZUM en Samsung. De website www.hier-waak-ik.nl/boefproof geeft een overzicht hoe bij smartphones de functie eenvoudig ingesteld kan worden.

Samsung aanvoerder in diefstalpreventie
Om smartphonediefstal minder aantrekkelijk te maken introduceerde Samsung in 2012 de functionaliteit Find My Mobile, waarmee je je smartphone terug kunt vinden en van afstand kunt bedienen. Sinds 2013 voegde Samsung de heractiveringsvergrendeling toe aan zijn high-end smartphones. Omdat mensen deze anti-diefstalfuncties zelf moeten opzoeken en activeren, vroeg minister Opstelten Samsung om het voor consumenten nog makkelijker te maken om hun smartphone tegen diefstal te beschermen. De heractiveringsvergrendeling-optie in het installatiemenu van de Galaxy Note 4 is het eerste resultaat van een samenwerking tussen Samsung en het Ministerie van Veiligheid en Justitie om smartphonediefstal tegen te gaan.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel