Ruckus Wireless demonstreert Wi-Fi Calling tijdens WMC in Barcelona

 
Ruckus Wireless breidt zijn portfolio aan Smart Wi-Fi technologieën uit met een verzameling nieuwe softwaremodules. De innovatieve software is bedoeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar kwalitatief hoogstaande  op het internet gebaseerde spraakoplossingen die over Wi-Fi worden aangeboden. Wi-Fi Calling is een toepassing die momenteel sterk in opkomst is en waar analisten veel van verwachten.

De nieuwe technologie op het gebied van Wi-Fi Calling zal door Ruckus voor het eerst aan het grote publiek worden gedemonstreerd tijdens het Mobile World Congress in het Spaanse Barcelona. Zoals gebruikelijk bij alle nieuwe soft- en hardware van Ruckus is ook Wi-Fi Calling eerst uitgebreid getest en wel door de twee grootste mobiele netwerk operators (MNO’s) in de Verenigde Staten. 

De nieuwe softwaremodules zullen als standaard feature worden geïntegreerd in het assortiment van Smart Wi-Fi producten van Ruckus met als doel om eindgebruikers een kraakhelder telefoongesprek te garanderen, zelfs als de omstandigheden voor Wi-Fi-ontvangst verre van ideaal zijn. 

“De aangekondigde innovaties zullen de betrouwbaarheid en de kwaliteit van telefoongesprekken op basis van het Wi-Fi Calling-protocol aanzienlijk verbeteren, waardoor zowel service providers als ondernemingen meer toegevoegde waarde kunnen halen uit hun Wi-Fi-infrastructuur”, zo licht Dan Rabinovitsj, Chief Operating Officer bij Ruckus Wireless, toe. “Hoewel voice over Wi-Fi niet nieuw is, zijn er tot op heden geen andere leveranciers dan Ruckus in staat gebleken een zogenoemde carrier class spraakdienst over Wi-Fi te leveren.”

De Ruckus Smart Wi-Fi innovaties voor Wi-Fi Calling voldoen aan de specifieke eisen die gelden voor roaming en Quality of Service (QoS). De nieuwe software maakt realtime, bi-directionele telefoongesprekken (in twee richtingen) mogelijk op basis van een beperkt aantal parameters die gedefinieerd zijn vanuit het netwerk. Het netwerk is ontworpen om gebruikers kwalitatief gezien de beste ervaring met Wi-Fi Calling te bezorgen. De Ruckus Smart Wi-Fi innovatie bestaat uit verschillende gepatenteerde technologieën, zoals capacity-based client access control, Wi-Fi multimedia admission controls, directed roaming en automatic packet flow heuristics. Door de integratie van deze innovatieve technologieën met de overige functionaliteiten van Smart Wi-Fi zijn eindgebruikers voortaan verzekerd van optimale prestaties als ze gebruikmaken van voice over Wi-Fi-communicatie.

Het bewijs dat de nieuwe Ruckus-technologie daadwerkelijk in staat is om spraakdiensten van hoge kwaliteit te leveren, werd onlangs in de praktijk aangetoond. Dit gebeurde toen de ontwikkelaars van het Amerikaanse Republic Wireless, de spraakmakende mobiele virtuele netwerk operator (MVNO) die ‘Wi-Fi First’ hoog in het vaandel heeft staan, bij Ruckus aanklopte voor ondersteuning bij het oplossen van hun netwerkproblemen. Het corporate Wi-Fi-netwerk kampte met performance issues die ook hun neerslag hadden op de testomgeving. “Omdat wij als een van de eerste ‘Wi-Fi First’ providers van nieuwe technologie voor smartphones een naam hoog hebben te houden, kozen we voor Ruckus”, aldus David Morken, mede-oprichter en Chief Executive Officer bij Republic Wireless. “De Wi-Fi-infrastructuur van Ruckus stelt onze softwareontwikkelaars in staat om voortdurend nieuwe diensten en functionaliteiten voor onze klanten te ontwikkelen, waarmee we ons als MVNO kunnen onderscheiden.”

Kraakhelder bellen dankzij slimmere Wi-Fi
De nieuwe Ruckus-technologie die kwalitatief carrier-class Wi-Fi Calling mogelijk maakt, bevat een aantal verbeteringen die zijn ontwikkeld om roaming en de quality of service (QoS) van het spraakverkeer dat vertragingsgevoelig is, te optimaliseren. Het gaat om de volgende verbeteringen:

Automatic QoS Heuristics
Op basis van heuristische algoritmes, een geautomatiseerde manier om problemen systematisch op te lossen, krijgt het spraakverkeer op basis van Wi-Fi-Calling automatisch prioriteit toegewezen afhankelijk van de zogenoemde Type of Service (ToS) bits die door de smartphones in de IP header worden gezet. Daarnaast zijn zogenoemde automatic packet flow heuristics in staat om bij elk spraakverkeer dat plaatsvindt continu de grootte en de frequentie van de datapakketjes te onderzoeken, ongeacht of de data versleuteld is via encryptietechnologieën.

Capacity-based client access control
Als te veel apparaten tegelijkertijd een verbinding proberen te maken met een bepaald Access Point (AP) kan dat er toe leiden dat gebruikers die al een Wi-Fi-verbinding hebben hier nadeel van ondervinden. Men spreekt dan van degradatie van de dienst. Om deze bestaande gebruikers te ontzien, wordt de toegangscontrole van nieuwe apparaten door Ruckus ZoneFlex APs gereguleerd met behulp van een algoritme dat in staat is nieuwe connectieverzoeken te weigeren. Dankzij dit algoritme voor capacity-based client access control wordt de gebruikservaring van de reeds verbonden gebruikers tijdens piekperioden automatisch geborgd.

Directed roaming
Door optimaal gebruik te maken van de 802.11v standaard is directed roaming in staat om de kwaliteit van alle gebruikservaringen binnen het gehele LAN (WLAN)-netwerk te beheren. Dit gebeurt door gebruikers die verbinding zoeken met een overbelast Wi-Fi Access Point door te verwijzen naar een ander Access Point in de buurt dat wél in staat is een goede gebruikservaring te garanderen. Als de zogenoemde Received Signal Strength Indication (RSSI) aangeeft dat de signaalsterkte te zwak is en onder een door de beheerder gedefinieerde ondergrens komt, of als de doorstroom van het dataverkeer stagneert en een onderdrempel wordt bereikt, kunnen Ruckus ZoneFlex APs ingrijpen. De APs genereren automatisch een lijstje met alternatieve APs en verzoeken de gebruikers elders een verbinding aan te gaan. Deze technologie lost tevens het probleem op van gebruikers die met hetzelfde AP verbonden blijven, hoewel ze eigenlijk allang geen optimale verbinding meer hebben.

Wi-Fi Multimedia (WMM) Admission Control
Dit beheersysteem voor toegangscontrole bij APs verbetert de prestaties van de Ruckus Smart Wi-Fi-netwerken door op voorhand overinschrijving van bandbreedte voor realtime spraak- en videodiensten te voorkomen. Door gebruikers eerst te laten aangeven hoeveel bandbreedte ze precies nodig denken te hebben voordat een verbinding tot stand komt met een Ruckus ZoneFlex AP, wordt de netwerkbelasting van de afzonderlijke APs voorspelbaar en dat nog voordat gebruikers toestemming krijgen om een verbinding aan te gaan. In combinatie met de Ruckus BeamFlex-technologie zorgen bovengenoemde innovaties, inclusief de algoritmes, er voor dat de noodzakelijke Quality of Service wordt geleverd aan de applicaties die Wi-Fi Calling mogelijk maken. Door de Wi-Fi-signalen te richten en te transporteren over het beste presterende signaalpad kunnen gebruikers een verbinding maken met een AP dat hogere datasnelheden kan garanderen. Hierdoor verliezen gebruikers minder tijd aan het “bemachtigen” van een goede Wi-Fi-verbinding. Dit vermindert storingen in het RF-kanaal en voorkomt een toename in jitter, oftewel variërende vertragingen in het afleveren van datapakketten. Frame loss en vertragingsproblemen als gevolg van het heen en weer sturen van datapakketjes behoren voortaan ook tot het verleden, dankzij de dynamisch aanpassing van antennepatronen voor elk afzonderlijk datapakketje.

Prijs en verkrijgbaarheid
De nieuwe Ruckus Smart Wi-Fi software is per direct verkrijgbaar en zal in de loop van 2015 worden geïntegreerd met de Ruckus Smart Wi-Fi firmware. De software is geschikt voor toepassing in Ruckus ZoneDirector Smart WLAN controllers, de Ruckus SmartCell Gateway (SCG) en virtual SmartCell Gateway (vSCG) en ZoneFlex Smart Wi-Fi access points. De nieuwe software wordt zonder extra kosten geleverd aan bestaande klanten.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel