Nog steeds verlies bij Nokia vooral door slechte verkopen van telefoons

Het lek is nog niet boven bij Nokia. In het laatste kwartaal van 2013 werd een nettoverlies geleden van € 25 miljoen. In hetzelfde kwartaal in 2012 was de winst nog € 193 miljoen. De omzet kwam uit op € 3,5 miljard en dat is 21% minder dan in 2012. In vergelijking met het derde kwartaal van 2013 ging de omzet wel omhoog met 18%.

In februari, als alle autoriteiten en instanties tenminste hun goedkeuring hebben gegeven, verkoopt Nokia haar mobiele telefoondivisie aan Microsoft en zullen de Lumia en Asha toestellen ook het Microsoft logo krijgen. Het is lastig exact uit de cijfers te halen, maar het zijn waarschijnlijk juist Nokia's mobiele telefoons die verantwoordelijk zijn voor het verlies. Deze afdeling lijkt € 198 miljoen verlies geleden te hebben in het vierde kwartaal. Nokia meldt dat het minder telefoons heeft verkocht in het laatste kwartaal van 2013. Vooral de Nokia Asha verkocht aanzienlijk minder goed en daarnaast is de gemiddelde verkoopprijs omlaag gegaan. De overgang naar Windows Phone zorgde volgens Nokia voor minder smartphone-verkopen.

Nokia's navigatie-businessunit, Here, had een omzet van € 254 miljoen en een operationele winst van € 18 miljoen. Volgens Nokia ging de interne omzet omlaag, natuurlijk vanwege tegenvallende verkopen van hun Lumia smartphones, maar was de verkoop aan externe klanten juist weer hoger.

Al met al een teleurstellend kwartaal voor de Finnen. Wellicht keert het tij voor Nokia als de verkoop aan Microsoft is afgerond en is het bedrijf volgend jaar weer winstgevend.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel