Mooie, goede ontwerpen maken gelukkig

Jezelf omgeven met mooie, goed ontworpen producten heeft hetzelfde positieve effect op de gemoedstoestand als het kijken naar kunst of het beoefenen van een sport. Dit is een van de uitkomsten van een wereldwijd onderzoek van HTC, wereldwijd leider in mobiele innovatie en design. Het onderzoek laat zien dat mensen zich gelukkiger voelen als ze naar mooie objecten kijken of deze gebruiken. Als we rustiger zijn en meer tevreden, zijn we bovendien veel creatiever, aldus het onderzoek.

De uitkomsten
Het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van design op ons gevoel en onze creativiteit is uitgevoerd onder 2177 respondenten in zeven landen*. Het kijken naar en de interactie met alledaagse objecten thuis en op het werk, leidt volgens het onderzoek tot de volgende resultaten: 
- Goed ontworpen producten die zowel mooi als functioneel zijn, leiden tot positieve gevoelens als kalmte en tevredenheid. Daarnaast verminderen negatieve gevoelens als boosheid en ergernis met 29 procent.  
- Puur functionele producten die niet mooi zijn, versterkten gevoelens als neerslachtigheid met 23 procent.
- Matige functionaliteit vermindert ons creatieve vermogen met 45 procent.

Door een positieve stemming staan we meer open voor nieuwe ideeën en zijn we meer “outgoing”. Dit maakt ons uiteindelijk weer creatiever. Simon Moore, psycholoog en management director van gedragsinstituut Innovationbubble, legt uit: “Schoonheid leidt tot stabiele en positieve langetermijnemoties en reduceert negatieve emoties. Een strandwandeling brengt ons in een betere stemming, het kijken naar een mooie foto of schilderij kan ons emotioneel raken. Zo leidt het kijken naar en het aanraken van goed ontworpen alledaagse producten tot gevoelens van geluk en plezier en wapent ons dat tegen stress en spanning. Het is dan ook geen wonder dat design een van de doorslaggevende items is bij de aankoop van smartphones omdat we die altijd bij ons hebben.”

“Bij HTC hebben we altijd instinctief geweten dat mooi design belangrijk is. Een prachtige telefoon ontwerpen is belangrijk, maar het gaat zeker ook om het begrijpen van de impact die goed ontworpen producten hebben op ons gevoel en ons gedrag. Vandaar dat we een onderzoek hebben laten uitvoeren om dit wetenschappelijk te kunnen onderbouwen”, zegt Claude Zellweger, hoofdontwerper bij HTC. “Het onderzoek laat een interessant resultaat zien: een mooi ontwerp maakt je blij. Als we bij HTC dus een product ontwerpen, zoals de HTC One, die veel positieve kritieken ontvangt, weten we dat we een telefoon hebben ontworpen die de consument oprecht graag wil hebben.”

Een aantal tips voor meer geluk en creativiteit
Simon Moore geeft een aantal tips om meer geluk en creativiteit in ons drukke leven te brengen: 
1. Zorg voor een goede vriend op het werk. 
Vriendschappen zijn belangrijk, ook om je gelukkig te voelen op het werk. Zo ben je beter bewapend tegen stress.
2. Fleur je huis op. 
Studies tonen de positieve invloed aan van natuurlijk licht op je gemoedstoestand en creativiteit.
3. Lach meer.
Kinderen lachen zo’n 200 keer per dag. Volwassenen slechts 15 keer. Lachen vermindert stresshormonen.
4. Wees actief.
De beste ideeën komen op momenten dat je iets anders aan het doen bent.
5. Omgeef je met mooi ontworpen producten. 
Het onderzoek van HTC geeft aan dat mooi ontworpen alledaagse producten je gelukkiger maken en daardoor creatiever. 

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel