Is Android nu gratis of toch niet?

Vorige week ontstond er nogal wat commotie naar aanleiding van een artikel in de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Hierin werd gesuggereerd dat Android helemaal geen open source operating systeem is, zoals vaak gedacht wordt. Volgens de Engelse krant betaalt de gemiddelde smartphone- en/of tabletfabrikant rond de US$ 0,75 (€ 0,55) per toestel voor een Android licentie. Volgens Gartner worden er dit jaar ruim 1,1 miljard Android toestellen verkocht. Al met al zou dit Google € 605 miljoen per jaar opleveren. Aanzienlijk.  

Overigens moet deze fee betaald worden voor ‘Google Mobile Services’ (GMS). Dit zijn Google’s eigen applicaties zoals Google Play, Gmail en Google Maps en niet zo zeer voor Android zelf. Deze apps mogen pas op een tablet of smartphone geïnstalleerd worden als zo’n apparaat getest en voldoet aan de door Google opgestelde voorwaarden. De wachtlijst is ruim drie maanden en het testen kost minimaal US$ 50.000 (€ 36.000).

Volgens ingewijden zijn er echter heel veel – vooral - tablets op de markt die niet getest zijn. Google heeft niet genoeg mensen om een en ander goed in de gaten te houden. Google doet het testen niet zelf maar laat het over aan bedrijven zoals bijvoorbeeld Hatch.

Later kwam The Guardian, onder druk van Google, met een verklaring waarin de krant stelt dat er toch niet betaald hoeft te worden voor het gebruik van Android of GMS maar alleen voor het testen. Maar hoe zit het nu werkelijk?

Een rondgang langs Nederlandse fabrikanten geeft nog geen duidelijkheid. Volgens één bedrijf kost een Google licentie rond de US$ 2 tot US$ 3 terwijl een andere fabrikant het verhaal van The Guardian min of meer bevestigt. In de praktijk betaal je inderdaad rond de € 0,60 per Android toestel.

Overigens is een Microsoft Windows licentie vele malen duurder. Windows kost een fabrikant tussen de US$ 15 tot US$ 40 per tablet. Maar hoe groter het aantal licenties, des te lager de stuksprijs.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel