Facebook koopt WhatsApp voor in totaal

Het hing al een tijdje in de lucht, maar het is er gisteren dan toch van gekomen. Facebook koopt voor US$ 16 miljard (€ 11,63 miljard) Whatsapp. De overname is opgebouwd uit twee componenten. Naast US$ 4 miljard (€ 2,91 miljard) in cash ontvangen de eigenaren van Whatsapp ook ongeveer US$ 12 miljard (€ 8,72 miljard) in Facebook-aandelen. Zij hopen natuurlijk dat hun 183,9 miljoen Facebook-aandelen snel meer waard gaan worden.

Daarnaast wordt er ook nog een aandelenoptie van US$ 3 miljard (€ 2,18 miljard) achter de hand gehouden, die na het behalen van vooraf vastgestelde doelen in de komende vier jaar verzilverd kan worden. Geen slechte deal voor WhatsApp.

Facebook krijgt hiervoor 450 miljoen WhatsApp-gebruikers waarvan er 70% iedere dag actief zijn. En de base groeit hard. Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft al gezegd dat er geen advertenties op WhatsApp komen en dat hij ernaar streeft om gezamenlijk op korte termijn 1 miljard gebruikers te hebben.

Bij WhatsApp werken (slechts) 50 mensen. Sinds kort heeft de start-up een betaalmodel. Het eerste jaar is gratis daarna betaal je US$ 0,99 (€ 0,72) voor ieder volgend jaar. O ja, gaat de deal niet door omdat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten bezwaar hebben, dan krijgen de eigenaren van WhatsApp toch nog US$ 1 miljard (€ 727 miljoen) in contanten en voor hetzelfde bedrag in waarde ook nog Facebook-aandelen.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel