Eerlijke telefoon of niet? Interview met Fairphone CEO beantwoordt geen vragen

Wat een afknapper. De redactie van Telebeeld bladerde afgelopen zaterdag door Het Financieele Dagblad (FD) en kwam daar in het wekelijkse katern Uitzicht een bijna paginagroot interview met Bas van Abel tegen. En dat maakt je leesgierig. Van Abel is immers de CEO van de Nederlandse eerlijke mobiele telefoonfabrikant Fairphone. En de titel ‘We moeten ons veel bewuster zijn van onze plaats in de economische ketens’ is nog wel zo hoopgevend. Maar wat een desillusie.

In het hele artikel wordt er met geen enkel woord over Fairphone gesproken.  Alsof zijn crowd fund initiatief  niet belangrijk voor hem is, krijg je als lezer alleen een heel summiere vermelding over Fairphone in het CV-overzicht van Bas van Abel te zien is. Wel weten we nu dat Van Abel meer een Lego-jongen dan een Playmobil-jongen is. En wie wil dat nu niet weten? Wat een gemiste kans. Want hoe zit het nu werkelijk met de Fairphone? Hoe eerlijk is de productie tot nu toe geweest? En waar blijft de beloofde volgende batch smartphones? De eerste 25.000 stuks zijn verkocht niet in de laatste plaats omdat er ook ruim duizend toestellen voor KPN gereserveerd zijn. Past dit wel in het crowd fund-concept?

Daarnaast: hoe is nu precies met de service geregeld? Bij de introductie van de Fairphone werd gemeld dat zelfs de service op het toestel duurzaam zou zijn. Een nobel streven maar hoe zit het in de praktijk? Er zou door de bijna modulaire opbouw van het toestel heel veel zelf door de koper gedaan kunnen worden. Is je toestel kapot dan stuurt Fairphone het juiste onderdeel op en Klaas Eindgebruiker doe de rest thuis. Het onnodig heen-en-weer sturen van telefoons is dus niet meer nodig. En dat is duurzaam, maar werkt het al? En wat is de rol van Teleplan in dit geheel?

Heel veel vragen en nog geen antwoorden. Een gemiste kans en zo blijft de Fairphone nog ondoorzichtig. En dat is nu net niet de bedoeling van de oprichters en de crowd funders van deze eerlijke telefoon.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel