Apple wint patentenrechtszaak van Samsung in Amerika of toch niet helemaal?

Eindelijk is er in Amerika uitspraak gedaan in de patentenrechtszaak tussen Samsung en Apple. Apple had US$ 2 miljard (€ 1,44 miljard) als compensatie van Samsung geëist. Samsung op haar beurt klaagde Apple aan voor inbreuk op Samsungs patenten.

De jury heeft besloten dat Samsung in drie van de vijf patenten inderdaad inbreuk heeft gepleegd. Apple gaat ook niet vrij uit en heeft misbruik gemaakt van tenminste één patent van Samsung. Ter compensatie moet Samsung Apple US$ 119.625.00 (€ 85 miljoen) betalen terwijl Apple US$ 158.400 (€ 114.000) moet overmaken aan Samsung.

Al met al lijkt Apple de winnaar. En dat is natuurlijk ook zo. Maar de financiële compensatie die Samsung moet betalen is veel lager dan Apple had verwacht. Waarschijnlijk niet eens genoeg om alle juridische kosten te compenseren. Samsung krijgt ook gedeeltelijk gelijk en meent dat de patenten niet volledig zijn erkend. Ruimte om opnieuw de strijd aan te gaan. Daarnaast heeft Google toegezegd Samsung te compenseren voor de juridische kosten.

Zonder twijfel zijn ook dit keer weer de advocaten de grote winnaar. De telecomwereld is met deze zaak geen millimeter vooruit gekomen. Wij hebben al eerder gepleit voor het stoppen van deze onzinnige patentenstrijd. Deel patenten en vraag een eerlijke licentie-fee.

Door: de redactie

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren op dit artikel